Skip to main content
Home » Huid » Zorg goed voor je huid, het is het grootste orgaan dat je hebt
Huid

Zorg goed voor je huid, het is het grootste orgaan dat je hebt

Huidzorg
Huidzorg

Vorig jaar december ging Ingeborg (49) naar de huisarts omdat ze een vreemd plekje op haar lichaam had ontdekt. Het bleek een melanoom te zijn. Hoewel die succesvol is verwijderd, is er nog altijd kans op uitzaaiing.

Ingeborg Jansen

Ingeborg Jansen


Vreemd plekje

“Ik had een vreemd plekje op mijn bovenarm wat ik al langer in de gaten hield. Het viel me op dat het ineens van kleur was veranderd. Toen het ook nog dikker werd, ben ik ermee naar mijn huisarts gegaan.”

Er is namelijk een groot misverstand over veilig in de zon liggen

“Hij stuurde me door naar de dermatoloog. Toen ik daar kwam, was ik nog vrij relaxed. Ik word makkelijk bruin en heb niet een hele lichte huid. Huidkanker leek mij vrij onwaarschijnlijk. De dermatoloog keek naar mijn plekje en een uur later lag ik al op de operatietafel. Twee weken later zou ik de uitslag krijgen.”

Stadium IB

“Ik weet echt niet meer wat de arts allemaal heeft verteld toen hij de uitslag met ons besprak. Ik hoorde alleen ‘kanker, je hebt kanker’. In januari dit jaar werd ik opgenomen voor de tweede operatie, waarbij nog meer weefsel werd weggesneden.  Omdat ik in stadium IB zat, werd gelijktijdig ook een poortwachtklier onderzoek uitgevoerd.

Weer twee weken later kreeg ik te horen dat mijn verwijderde lymfeklieren en het extra weggesneden weefsel schoon waren. Ik bleef dus in stadium IB. Na die laatste operatie vertelde de oncoloog dat de kans op uitzaaiing klein maar niet nihil was en dat ze niet weten bij welke patiënten in dit stadium de kanker terugkeert. Hij verklaarde mij dan ook niet ‘schoon’. Ik moet regelmatig terugkomen voor controle en controleer zelf mijn huid iedere maand uitgebreid op mogelijke nieuwe plekjes.”

Speciaal voor de Melanoma Awareness Month (mei 2019) publiceerde Stichting Melanoom een video met als doel jongeren bewuster maken van melanoom.

Informatiedag

“Een paar maanden later was ik bij een informatiedag van Stichting Melanoom. Tijdens een presentatie liet een arts foto’s zien van melanomen en andere vormen van huidkanker. Een van die foto’s kwam me heel bekend voor. Ik had zelf twee van die plekjes. Het leek helemaal niet op foto’s uit de voorlichtingsfolders.

Huidkanker leek mij vrij onwaarschijnlijk

Mijn plekje had meer weg van een muggenbult of een wondje dat niet helemaal goed genas. Na een biopt bleek het inderdaad opnieuw een vorm van huidkanker te zijn: basaalcelcarcinoom. Dit type huidkanker groeit heel langzaam en zaait niet uit, maar is wel kwaadaardig en moet daarom in zijn totaal worden verwijderd. Er volgde opnieuw een operatie.”

Groot misverstand

“Ik heb de eerste vijf jaar van mijn leven in Italië gewoond. Er zijn foto’s van mij waarop je duidelijk kunt zien dat ik als kind verbrand ben door de zon. Waarschijnlijk is in die jaren zonneschade ontstaan en dat kan later huidkanker veroorzaken. Een bijkomend risico is dat ik werk in de luchtvaartsector. Ik kom vaak in zonnige landen en heb daar heel wat genoten van de zon. Nu geniet ik ook nog maar ik blijf wel uit de zon.

Er is namelijk een groot misverstand over veilig in de zon liggen. Dat bestaat eigenlijk helemaal niet. Zonnebrand is een hulpmiddel dat je gebruikt om zonneschade te voorkomen. Maar ook met een zonnebrandmiddel op je huid en in de schaduw kun je huidschade oplopen. Ik heb in mijn leven al te veel Uv-straling gekregen dus bescherm ik mezelf nu extra goed. Ik ga niet meer in de zon liggen, ik smeer me, ook in de schaduw, veel en vaak in en ik draag UV-werende kleding.”

Lees meer over melanoom op www.stichtingmelanoom.nl.

Next article