Skip to main content
Home » Huid » 8x veilig in de zon
Huid 2018

8x veilig in de zon

Zonnebrand smeren op het strand
Zonnebrand smeren op het strand
Foto: Shutterstock

Wat kun je beter wel en niet doen in de zon? Lees de 8 feiten en fabels van dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.

avatar

Jetske Ultee

Onderzoeksarts Cosmetische Dermatologie

1. Met olie kun je veilig en mooi bruinen

FABEL Je insmeren met oliën in de zon? Slecht plan! Sommige oliën, zoals olijfolie, kokosolie of jojobaolie hebben van nature een SPF. Maar de bescherming is echt zéér beperkt. Deze producten zijn dan ook geen volwaardige vervanger van een zonnebrandcrème. Plantaardige oliën zijn wel geschikt om je huid te verzorgen.

2. Achter glas of in de auto moet je eigenlijk ook smeren

KLOPT UVA-straling gaat ook gedeeltelijk door glas en wolken. En het vervelende van UVA-straling is dat je huid geen waarschuwing in de vorm van verbranding geeft. Je kunt dus evengoed ongemerkt schade oplopen. Gewoon insmeren dus.

3. Als je al bruin bent, kan je huid meer hebben in de zon

HELAAS Een bruin kleurtje geeft minder bescherming dan je denkt. Berekend is dat dit ongeveer neerkomt op een factor 4. Ook zonnebankbruin biedt dus geen ‘ondergrondje’ voor bijvoorbeeld je vakantie; dit snelle kleurtje is het gevolg van kortdurende, directe pigmentatie door blootstelling aan met name UVA-straling. Bedenk verder: een bruine huid is een beschadigde huid.

4. Je hebt elk jaar een nieuw zonnebrandproduct nodig

FEIT De houdbaarheidsaanduiding op de zonnebrand zegt vooral wat over de kans op besmetting en de stabiliteit van de crème. Van bepaalde chemische filters neemt de werking na opening sterk af. Het is daarom aan te raden elk jaar een nieuw zonnebrandproduct te kopen. De kans op een verminderde werking neemt toe bij verhitting en blootstelling aan licht.

5. Je kunt verbranden door je kleding heen

WAAR Een wit T-shirt heeft ongeveer een SPF van 5. Is het shirt nat, dan blijft er van de bescherming niet veel over. Je kunt dus alsnog (ongemerkt) verbranden onder (zomer)kleding. Er bestaat wel speciale UV-beschermende kleding. 

6. Een hoge SPF heeft een schaduwkant

KLOPT Onderzoek laat zien dat mensen die een hoge SPF gebruiken, geneigd zijn minder vaak en minder goed te smeren, waardoor ze alsnog meer risico lopen.

7. Het gebruik van zonnebrandcrème houdt vitamine D tegen

DAT ZIT ZO Uit onderzoek is gebleken dat mensen bij normaal gebruik nog voldoende vitamine D aanmaken in de huid. Smeer je dus regelmatig in met een product dat zowel tegen UVA als UVB beschermt.  

8. Met een total sunblock zit je safer

NIET PER SE Geen enkele UV-filter beschermt voor 100 procent. Ook een factor 50 niet; deze benadert de 98 procent en dat is maar een à twee procent meer dan bij een factor 30. Om je huid voldoende vitamine D en pigment ter bescherming te kunnen laten opbouwen, kun je daarom beter dagelijks op de juiste wijze een iets lagere factor gebruiken.

Next article