Home » Infectieziekten » Wat maakt een desinfecterende handgel effectief?
Desinfectie

Wat maakt een desinfecterende handgel effectief?

In deze corona-tijden kom je handgel in alle soorten en maten tegen in de supermarkt, sportschool, op werk of in horecagelegenheden. Maar hoe herken je een góede desinfecterende handgel – en wat is het advies in het gebruik? Marjo Rossa, hoofdlaboratorium van Herôme, geeft tips. 

Check het etiket 

“Kijk of de handgel een vijfcijferig nummer heeft met een ‘N’ erachter, en houd aan dat er 80 procent alcohol in een handgel moet zitten om organismen te doden. Dat percentage kan enigszins hoger of lager zijn, maar dat is een theoretisch verhaal over hoe het Ctgb dat berekent op basis van gram óf volume. Met 80 procent alcohol in een handgel, zit je sowieso goed. Een goede desinfecterende handgel bevat vaak ook moisturizer om de handen juist te hydrateren naast de alcohol die agressief ontvet. In sommige gevallen is er ook parfum aan toegevoegd zodat het minder stinkt.” 

Opgelet: er is (nog) geen officieel keurmerk  

Onze grootste frustratie is dat er handgels zijn waar geen actieve grondstoffen in zitten om organismen te doden. Veel mensen denken ‘handgel is handgel, dus dat desinfecteert’. Een cosmetische handgel verzorgt, maar desinfecteert niet. Dat vind ik het ergste: dat de consument misleid wordt over dat ze een goed product in handen hebben. Daarom zou ik graag een keurmerk zien voor desinfecterende handgels. Dat zou het in één oogopslag duidelijk maken voor consumenten wat een goede, gecertificeerde desinfecterende handgel is. Een helder keurmerk maakt kwaliteit en betrouwbaarheid inzichtelijk – en precies dát is zo belangrijk als het gaat om desinfectie.” 

Desinfecteer niet alleen tijdens epidemie  

Het is bewezen dat het afgelopen jaar het aantal gevallen van infectieziekten als griep en oor-, long- en keelontsteking heel erg is gezakt.  Dat komt mede doordat we – naast de afstand en minder contact – desinfecterende middelen gebruiken en onze handen veel vaker wassen. Dus ook buiten een epidemie is het nuttig om handen te desinfecteren. Als je op visite bent geweest bij iemand die een beetje grieperig is, dan kan de handgel alleen maar iets voorkomen. Wie weet hou je er iets mee tegen.”  

Next article