Home » Infectieziekten » Goede hygiëne voorkomt infectieziekten
Infectieziekten

Goede hygiëne voorkomt infectieziekten

Met een aantal simpele gewoontes kun je voorkomen dat je een infectie oploopt of doorgeeft. Dat blijft ook na de coronacrisis belangrijk, wanneer andere virussen en bacteriën hun kans schoon zien. 

We zijn de afgelopen tijd allemaal een beetje expert geworden op het gebied van het voorkomen van infectieziekten. Geen handen schudden, hoesten in de elleboog en anderhalve meter afstand houden: allemaal om geen corona op te lopen. Maar corona is niet de enige infectieziekte die rondwaart. Ook na de huidige crisis loont het om goed op je gedrag en gewoontes te letten om te voorkomen dat je ziek wordt of anderen besmet.

Schone thuissituatie 

Volgens Peter Molenaar, deskundige infectiepreventie bij de GGD in Amsterdam, kun je met een aantal simpele gewoontes op het gebied van hygiëne de kans op overspringende virussen en bacteriën flink verkleinen. De eerste vraag is dan: wat is goede hygiëne eigenlijk? Begint dat bij, zoals weleens wordt geroepen, je handen ‘stuk wassen’? 

“Nee, dit geniet niet de voorkeur”, zegt Molenaar. “Het gaat er niet zozeer om dat je váák je handen wast, maar dat je het op de juiste momenten en wijze doet. Bijvoorbeeld als je net buiten bent geweest, voor het klaarmaken van het eten of als je net van het toilet komt. Als je je handen echt stuk wast, dan komen virussen en bacteriën juist makkelijker je lichaam binnen.” 

Met alleen handen wassen ben je er nog niet. “Alles begint bij een schone thuissituatie”, zegt Molenaar. “Nou is ‘schoon’ voor iedereen anders. Mijn leidraad is: zolang je maar geen vuil meer ziet liggen. Dat kan met een simpele allesreiniger en een vezeldoekje, daar heb je geen bleek of desinfectiemiddelen voor nodig. Virussen en bacteriën leven in vuil, dus als je dat weghaalt, dan bereik je al heel veel. Een compleet steriele omgeving is onhaalbaar.” 

Basisregels 

Een schone thuissituatie houdt ook in dat je zorgt voor schone lucht en dat je op een slimme manier je kleding wast. Molenaar: “Je moet regelmatig ventileren. Daar heb je geen airco of luchtreiniger voor nodig. Een kwartiertje de ramen tegenover elkaar openzetten is genoeg. En als je zeker wilt weten dat er in je kleding geen ziekmakers zitten, zorg er dan voor dat je kledingstukken die niet tegen hoge temperaturen kunnen wast met een volledig programma.” 

Alles draait om een paar simpele basisregels. Die blijven belangrijk, ook na corona. “In de toekomst krijgen we ongetwijfeld weer te maken met nieuwe virussen en bacteriën”, zegt Molenaar. “Maar als wij de basishygiëne goed vasthouden – goed handen wassen, een goede hoesthygiëne en zorgen voor een schone omgeving – dan zijn we prima beschermd tegen veruit de meeste infectieziekten.”

Next article