Skip to main content
Home » Infectieziekten » Ultraviolet licht dat micro-organismen doodt: het veelbelovende gebruik van UV-C
Infectieziekten

Ultraviolet licht dat micro-organismen doodt: het veelbelovende gebruik van UV-C

Ultraviolet licht (UV-C) doodt virussen en bacteriën. Nicole Kiefte, zelfstandig deskundige infectiepreventie en lid van de Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG), en Roxana van Nispen, tuberculosearts GGD West Brabant, verklaren waarom gebruik van UV-C veelbelovend is.

Nicole, hoe voorkom je dat mensen besmet worden via de omgeving?  

“Meestal is het voldoende om materialen en oppervlakten te reinigen met schoonmaakmiddel, tenzij er sprake is van ziekmakende micro-organismen. In de gezondheidzorg wordt dan desinfectie toegepast. Daarvoor komen steeds nieuwe methoden en middelen beschikbaar. De VHIG volgt die ontwikkelingen nauw.” 

Wat is het nadeel van handmatig reinigen en desinfecteren? 

“Handmatig schoonmaken gebeurt nooit iedere keer op dezelfde manier. Het risico is dan dat bacteriën onvoldoende worden gedood en mogelijk resistent zijn voor antibiotica.”

Hoe werkt UV-C desinfectie? 

“UV-C is ultraviolet licht dat micro-organismen doodt. Uit een recent onderzoek bleek UV-C verbluffend goed te werken. Een ruimte waar een besmettelijk persoon is geweest, kan je bijvoorbeeld dan ontsmetten met een robot. Dat is veelbelovend voor gebruik in de gezondheidszorg.”

Roxana, hoe groot is bij jullie het risico op infecties? 

“Bij ons komen mensen met de ziekte tuberculose, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Er is dus een risico dat ook andere bezoekers en onze medewerkers daarmee worden besmet.” 

Jullie passen desinfectie met UV-C al toe. Waarom? 

“Het is al heel lang bekend dat UV-C micro-organismen kan doden. Het is ook bijzonder effectief tegen de tuberculosebacterie. Deze bacterie is erg sterk en moeilijk te bestrijden. Daardoor is tuberculose nog steeds een zeer besmettelijke ziekte in delen van de wereld. Maar UV-C straling doodt de tuberculosebacterie wél.” 

Hoe voorkomen jullie nu besmetting met tuberculose? 

“Al sinds 1999 doen we dat met drie manieren: ventilatie, mondmaskers en UV-C. In alle werkruimten zijn UV-C lampen aan het plafond gemonteerd. Deskundigen berekenen daarbij de precieze plekken voor de lampen, in combinatie met de luchtstromen in het gebouw.”  

Hoe effectief is UV-C? 

“UV-C steriliseert luchtstromen en oppervlakten. We zien geen besmettingen meer in wachtkamers of behandelkamers. En deze vorm van UV-straling is niet gevaarlijk voor onze huid. Ik pleit daarom voor meer UV-C lampen in ziekenhuizen, zorginstellingen en zelfs scholen.” 

Next article