Skip to main content
Home » Infectieziekten » Inzetten op infectiepreventie loont
Infectieziekten

Inzetten op infectiepreventie loont

De COVID-19 pandemie waar we helaas nog steeds middenin zitten, maakt het belang van infectiepreventie kristalhelder. De gevolgen van de uitbraak voor gezondheid, welzijn en welvaart zijn groot, aldus Annemiek Verkamman, directeur HollandBIO.

“Als directeur van HollandBIO, de belangenvereniging van de Nederlandse life sciences sector, zie ik dat biotechnologiebedrijven een cruciale bijdrage leveren aan de oplossing: door het ontwikkelen van tests, vaccins en behandelingen. Daarnaast vormen de life sciences een belangrijke groeibriljant om er ook economisch bovenop te komen. Als de huidige pandemie één ding duidelijk maakt, is het dat we infectiepreventie naar een hoger plan moeten trekken zodat we uitbraken in de toekomst voorkomen. Laten we daar echt werk van maken via een Deltaplan Infectieziekten.”

Schepje bovenop

“We kunnen er in Nederland een schepje bovenop doen als het gaat om infectiepreventie. Ten eerste zouden we beter kunnen inspelen op mogelijke nieuwe infectieziekten, door het onderzoek dat over de hele wereld plaatsvindt beter af te stemmen. Ook ligt er ruimte voor verbetering bij de ontwikkeling van nieuwe vaccins, antibiotica en antivirale middelen. Dat is nu vaak onaantrekkelijk en onzeker, bijvoorbeeld doordat je niet kan voorspellen wanneer een uitbraak plaatsvindt terwijl je alleen geld verdient op basis van het aantal verkochte producten. Door bedrijven te belonen voor het ontwikkelen en het in de toekomst beschikbaar stellen van behandelingen, kunnen we dit veranderen.”

Beoordeling en beschikbaarheid vaccins

“Terwijl we reikhalzend uitkijken naar vaccins die een einde gaan maken aan de verspreiding van het coronavirus, laat de inzet van andere vaccins in Nederland nog altijd te wensen over. Daarom onderzoekt VWS-staatssecretaris Blokhuis de toekomstbestendigheid van ons vaccinatiestelsel. Wat ik hoop, is dat het advies oplossingen biedt voor de huidige knelpunten: het duurt lang voordat er uitsluitsel is over de toegevoegde waarde van een vaccin, er zijn nauwelijks mogelijkheden tot vergoeding buiten het Rijksvaccinatieprogramma om, en informatie ontbreekt over welke vaccins voor wie beschikbaar en van toegevoegde waarde kunnen zijn. We kunnen in Nederland nog veel gezondheidswinst behalen met het wegnemen van deze knelpunten.”

Deltaplan Infectieziekten

“Of het nu gaat om bacteriële infecties, de mazelen of het coronavirus: het voorkomen en bestrijden van infectieziekten gaat ons allemaal aan. Mijn wens voor 2021 is dat we stevig met infectiepreventie aan de slag gaan en met een plan komen, dat eraan bijdraagt dat we het beter gaan doen: van onderzoek en ontwikkeling tot toepassing in de praktijk. Voorkomen is immers beter dan genezen. Laten we ons met een Deltaplan Infectieziekten op Nederlands én internationaal niveau wapenen tegen toekomstige infectieziekten!”

Next article