Home » Infectieziekten » n=n is wereldnieuws
Infectieziekten

n=n is wereldnieuws

Bertus Tempert
Bertus Tempert

Wie niet met hiv leeft en niemand kent die hiv heeft, weet vaak verrassend weinig over deze aandoening. “Mensen denken nog vaak dat het een doodvonnis is”, stelt Bertus Tempert, voorzitter Hiv Vereniging. “Terwijl je er tegenwoordig gewoon oud mee wordt.”


Welke relatie heeft u met hiv?

“Ik ben in 1987 op 23-jarige leeftijd begonnen als buddy. Daarna heb ik gewerkt bij de Aids Infolijn en tegenwoordig ben ik, naast mijn werk als – vrijwillig – voorzitter van Hiv Vereniging, coördinator services bij Aidsfonds-Soa Aids Nederland. Sinds 2002 weet ik dat ik hiv heb. Ik heb na mijn studie altijd in het hiv-veld gewerkt om mensen te informeren en te ondersteunen.”

Hoe belangrijk is die ondersteuning voor mensen met hiv?

“Stel je hebt net te horen gekregen dat je hiv-positief bent en je weet niet hoe je dat aan je familie of vrienden moet vertellen of je durft het niet te vertellen. Dan is het heel fijn dat er mensen zijn die hetzelfde hebben meegemaakt, mensen die je begrijpen. Hiervoor hebben wij zogenaamd peer-counseling: één op één contact”

n=n had natuurlijk met koeienletters op alle voorpagina’s moeten staan

Zijn er op dat gebied nog andere mooie initiatieven?

“Absoluut. Op 30 november was er een landelijke informatiedag in Carré. Landelijk en regionaal zijn er onder meer groepen voor hetero’s, homomannen, vrouwen, gezinnen, kinderen tussen de 11 en 21 jaar en jongeren van 18 tot 30 jaar. Al die groepen organiseren eigen activiteiten. Daarnaast is er de workshopreeks ‘Positief Leven’: zes workshops met een eigen thema. Regelmatig worden mensen die de reeks gevolgd hebben zelf vrijwilliger.”

Besteden de media voldoende aandacht aan dat goede nieuws?

“Helaas niet. Neem bijvoorbeeld het n=n-principe. Er zijn nu medicijnen die het virus volledig onderdrukken. Als het virus niet meetbaar is, draag je hiv niet over en kan je anderen dus niet infecteren Dat is wereldnieuws en het zou met hoofdletters op de voorpagina van de kranten moeten staan.”

Heeft die geringe aandacht invloed op het beeld dat mensen hebben van hiv?

“Dat is zeker het geval. Mensen hebben vaak een verkeerd beeld van hiv. Er zijn nieuwe rolmodellen nodig. Mensen met een toppositie in het bedrijfsleven of ‘Bekende Nederlanders’ die zeggen ‘ik heb hiv en het gaat fantastisch met me’.”

Next article