Home » Infectieziekten » Roger hield hiv jaren geheim, maar: ‘Het staat mijn geluk niet meer in de weg’
Sponsored

Roger Kleijnen (50) kreeg 25 jaar geleden te horen dat hij hiv-positief is. Iets wat hij door een bloedtransfusie opliep. Roger kreeg te maken met behoorlijk wat stigma’s rondom hiv en aids. Maar de stigma’s waar hij het meeste last van had, die legde hij zichzelf op.

Roger is door zijn hemofilie afhankelijk van donorbloed. Maar in de jaren ‘70, ‘80 en een deel van de jaren ‘90 voelde het bij dat soort transfusies toch een beetje als “Russisch roulette”, volgens hem. “Over sommige ziekten wisten ze nog lang niet alles, ook niet hoe deze precies overgedragen werden. Dat was zeker het geval bij hiv, een nieuwe ziekte die er opeens begin jaren ‘80 was. Als kind heb ik hepatitis C opgelopen. Later kwam ik erachter dat ik ook hiv had.” 

Geheim

“Wat ik om mij heen zag gebeuren is dat veel hemofiliepatiënten in die tijd hiv kregen en daar ook dood aan gingen. Dan realiseer je je: ‘Hoe groot is de kans dat ik de dans ontspring’. Mijn leven moest nog beginnen.” Stigma’s rondom hiv, aids en besmettelijkheid waren er destijds volop. Roger houdt zijn hiv-diagnose dan ook geheim. Hij vertelt het alleen aan zijn moeder. Toch neemt hij uiteindelijk ook iemand anders in vertrouwen, maar die bewaart zijn geheim helaas niet. “Opeens mocht ik de kroeg niet meer in en riepen mensen nare dingen over de schutting.” Later ontwikkelt Roger angstgevoelens. “Ik was bang voor uitsluiting.”

Acceptatie

Roger benadrukt dat hij vooral worstelde met de stigma’s die hij zichzelf oplegde. “Dat is een jarenlang proces geweest. Ik was niet open en ik gaf mezelf geen kansen. Zo durfde ik bijvoorbeeld niet te daten omdat ik dacht: ‘Wie zit er nu op mij te wachten?’” Een optreden op het festival Pinkpop zorgt voor een ommekeer in Roger zijn leven. “De artiest Solomon Burke droeg een nummer op aan alle mensen met hiv en aids. Dat was voor mij het zetje dat ik nodig had.” Roger komt met lotgenoten in contact en verdiept zich in andermans verhalen. Als dan ook de liefde zich aandient durft hij zijn vrienden alles te vertellen. “Die hadden er geen enkel probleem mee.” 

Niet overdraagbaar 

Roger benadrukt dat er de laatste jaren een hoop veranderd is rondom hiv. “Die paniekreacties over een hand geven of uit hetzelfde glas drinken, die zijn zo langzamerhand wel voorbij. Tenminste ik ervaar het zelf niet meer zo.” De kansen op een lang leven met hiv zijn tegenwoordig groot. Het is tegenwoordig mogelijk om het virus zo te onderdrukken dat het niet meer vindbaar is in je bloed en je het virus dus niet meer kunt overdragen aan iemand anders. “Dan ben je geen ‘gevaar’ meer voor wie dan ook. Je kunt verliefd worden, kinderen krijgen en een mooi leven opbouwen. Je hoeft niet meer bang te zijn. Maar het is wel belangrijk dat we erover blijven praten en dat mensen zich veilig genoeg voelen om te kunnen zijn wie ze zijn.”

Hiv: de cijfers in Nederland1

Nieuwe diagnoses: 427 nieuwe diagnoses in 2021

Hiv-zorgcontinuüm: 24.110 mensen met hiv leven in Nederland in 2021

Leeftijd: Verdeling over leeftijdsgroepen van mensen met hiv in zorg in Nederland. Eind 2021 telt Nederland: 21.399 mensen met hiv in zorg.

Late-diagnoses:

Meer informatie

Wij geloven dat samenwerking een einde kan maken aan de hiv-epidemie voor iedereen, overal. Als bedrijf dat innovatieve geneesmiddelen ontwikkelt, zijn wij er trots op dat we aan die missie meewerken!

Bron: Stichting hiv monitoring. Alle data weergegeven zijn afkomstig uit het Hiv Monitoring Rapport 2022. Het rapport wordt elk jaar in November uitgebracht door stichting hiv monitoring in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en rapporteert altijd over gegevens verzameld tot en met het voorgaande jaar. bron: 1.Hiv Monitoring Report 2022, Stichting Hiv Monitoring.

Next article