Skip to main content
Home » Jouw Buik » Rajiv: “Een chronische ontsteking paste niet in mijn beeld van gezondheid” 
Jouw Buik

Rajiv: “Een chronische ontsteking paste niet in mijn beeld van gezondheid” 

Foto: Joris Aben

Rajiv Karamat (ICT’er bij een softwarebedrijf) heeft een stoma als gevolg van de darmziekte colitis ulcerosa. “In mijn cultuur praat je niet zo makkelijk over dit soort zaken.”  

“Je ziet in de media nauwelijks gekleurde stomadragers, maar die zijn er natuurlijk wel. Ik ben er het levende bewijs van. Dat wilde ik met mijn deelname aan dit interview onder de aandacht brengen. In de Surinaams-Hindoestaanse cultuur, waaruit ik afkomstig ben, praat je niet makkelijk over dit soort zaken. Daar is schaamte mee verbonden. En dat heeft allerlei gevolgen.”

“Mijn ouders zijn afkomstig uit Commewijne, een district niet ver van Paramaribo. Ze verhuisden naar Nederland jaren voor mijn geboorte in 1988, waardoor ik veel meer in de Nederlandse cultuur ben opgevoed en opgegroeid dan zij. Ik heb de Hindoestaanse cultuur altijd heel aangenaam gevonden, met zijn feestjes en zijn lekkere eten, maar je krijgt het Nederlandse toch erg mee als je hier bent geboren.”

Geen blad voor je mond   

“Typisch Nederlands is bijvoorbeeld dat je direct bent en duidelijk voor je mening uitkomt. Dat doe ik, ook als tegen de mening van een ouder persoon ingaat. Sommige mensen in onze cultuur vinden dat getuigen van te weinig respect. Toch vind ik dat ik me kan en moet uiten.”  

“Het begon in 2010 met bloed bij de ontlasting. Ook moest ik steeds vaker naar de wc. Op een avond werd ik met flinke koorts en buikpijn opgenomen in het ziekenhuis, en uit het onderzoek bleek dat ik colitis ulcerosa had. Een chronische ontsteking van mijn dikke darm, legde de arts uit. Een chronische ontsteking! Daar schrok ik van. Een ziekte die altijd zou blijven! Dat paste niet in mijn beeld van gezondheid. In mijn beeld gingen mankementen van je lichaam vanzelf weer over. Ik had wat dat betreft makkelijk praten, want erger dan een griepje was het nooit geweest. Maar nu zag de wereld er anders uit. Ik huil niet snel, maar op de dag van de uitslag was ik in tranen. Gelukkig kon mijn vriendin me goed troosten. Ook in de jaren daarna heeft ze me altijd enorm gesteund.” 

Oplossen in water  

“De maanden na mijn eerste ziekenhuisopname verliepen desondanks vrij probleemloos. De medicatie sloeg aan. Och, het valt eigenlijk wel mee, dacht ik. Twee keer per dag een zakje korrels oplossen in water, wat stelt dat nu voor? Ik voelde me prima. Mijn moeder was erg bezig met de vraag waarom ik ziek was geworden, maar daar had ik minder last van. Ik denk soms dat het met de antibiotica te maken had die me ooit zijn voorgeschreven, waarvan darmontsteking een mogelijke bijwerking was, maar ik heb me daar niet echt in verdiept. Je verandert er toch niets aan. Je kunt maar beter kijken hoe je na de diagnose verder gaat.”

“Helaas viel dat tegen, want na ruim een half jaar kwamen de klachten terug. Daarna begon het echte medische traject. Een serie behandelingen en onderzoeken die jaren heeft geduurd. Dat leverde veel ellende en ongemak op, en weinig resultaat. Ik had vooral bijverschijnselen, waarvan misselijkheid een van de meest vervelende was.” 

Propvolle trein  

“Toen overleed mijn broer plots. Gek genoeg namen mijn klachten in die periode af. Het lijkt wel of je lichaam zich erop instelt wat je allemaal moet doen en wat je allemaal overkomt: de schok, het enorme verdriet, het regelen van de begrafenis, het ondersteunen van mijn moeder… Voor ziek zijn had ik geen tijd. Nadat alles achter de rug was, stortte ik in. Ik moest twintig keer per dag naar de wc, en aan het einde zelfs wel dertig tot veertig keer. Dat was verschrikkelijk. Ik belandde in beschamende situaties. Ik miste een keer de trein toen ik aandrang had en ik kon niet anders dan alles laten lopen. De volgende trein was propvol, en daar stond ik dan tussen al die mensen, terwijl ik in mijn broek had gepoept. Ik kwam jankend thuis. Gelukkig was er weer mijn vriendin die me opving en hielp. Dat was heel fijn.” 

Eindelijk rust  

“Op een gegeven moment dacht ik: haal dat ding er maar uit. Mijn dikke darm, bedoel ik. Ik had er zoveel pijn van, zoveel last en ongemak, het ging gewoon niet meer. En toen ging het ineens snel. Ik ging onder het mes. Toen ik bijkwam, voelde ik me beter dan ooit, en dat gevoel is sindsdien niet meer verdwenen. Eindelijk rust. Nooit meer aandrang, nooit meer zorgen of er ergens een wc in de buurt is. In de beginperiode nam ik voor de zekerheid altijd extra materiaal en schone kleren mee als ik ergens naar toe ging, maar dat doe ik allang niet meer. Het is nergens voor nodig. Ik kon na de aanleg van mijn stoma alles weer: uit eten, sporten, uitgaan met mijn vriendin, weer aan het werk. Kort na de operatie vroeg een arts welk rapportcijfer ik mijn leven gaf, en ik antwoordde: een 9,5. Dat was natuurlijk in de euforie van het moment, maar nog altijd is het zeker een 8,5.”  

Geen medelijden  

“Voor mijn operatie kon ik kiezen wat ik wilde: een stoma of een pouch (dat is een soort inwendig reservoir, red.). Ik koos voor een stoma, want ik wilde een echte oplossing. Een pouch vraagt oefening, geeft weer aandrang, zorgt voor gedoe. Dat wilde ik niet en dat wil ik nog steeds niet. Mijn familie accepteert mijn keuze wel, mijn geluk staat voorop, maar zo nu en dan laten ze toch doorschemeren dat een pouch de voorkeur heeft. Dat zie je immers niet aan de buitenkant. Het verandert niets aan hoe ik erover denk, maar ook daarbij mis ik wel eens steun.” 

Culturele kwestie  

“Het is een culturele kwestie, ik weet het. Het zit allemaal zo diep dat reflectie niet mogelijk is. Als je er niet over praat, dan is het er niet. Maar mijn stoma is er wel, die hoort bij mij en maakt dat ik een goed leven kan leiden. Ik leg me neer bij wat mijn familie ervan vindt, ik houd van ze en geniet van de fijne dingen die ik met ze deel. Daarnaast merk ik, naar mate de tijd verstrijkt, dat de voordelen van mijn stoma steeds meer gezien worden en dat het makkelijker wordt om erover te praten. Ze hebben alleen meer tijd nodig gehad om het te accepteren. Laatst heeft mijn moeder zelfs over mijn stoma en de voordelen ervan verteld aan een tante die mogelijk darmkanker zou hebben. Dat is een grote stap naar openheid en acceptatie en dat doet me goed! Ik hoop dat mijn verhaal gekleurde mensen ervan overtuigt dat een stoma niet vervelend hoeft te zijn. Dat je er je leven mee terug kunt krijgen, dat je een leuk gezin kunt hebben, dat je weer kunt sporten, dat je weer roti met peper kan eten, dat het juist helpt om erover te praten en er grapjes over te maken. Je ziet er van buiten anders uit dan normaal, zeker, maar je kunt weer normaal leven. En dat is toch veel belangrijker?”

Meer informatie

Voor meer informatie, bezoek de website van Stomavereniging.

Next article