Home » Jouw Familie » Houd je huisdier gezond in tijden van corona
Coronavirus

Houd je huisdier gezond in tijden van corona

In deze uitzonderlijke periode zijn we ons meer dan ooit bewust van onze gezondheid en die van onze familie. In veel huishoudens speelt een huisdier een centrale rol. Daarom is het nu extra belangrijk om ook hun gezondheid extra goed in de gaten te houden. Karin Hoogendijk, dierenarts en bestuurslid Cluster Gezelschapsdieren bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) geeft praktische tips.

Karin Hoogendijk

Karin Hoogendijk

Dierenarts en bestuurslid Cluster Gezelschapsdieren bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD)

Laat weerstand opbouwen via antistoffen

Vaccineren kan veel narigheid voorkomen. Neem vooral geen risico’s met pups en kittens. Je weet namelijk nooit precies wanneer de antistoffen die ze van de moeder meekrijgen verdwenen zijn.

Door vaccinatie te herhalen, bouwen ze over het algemeen een goede weerstand op tot de leeftijd van één jaar. Dan volgt nog een volledige vaccinatie en daarna elk jaar precies op maat.

Vaccineren is een belangrijk onderdeel van goede zorg voor een dier. Een ziekte als parvo komt helaas toch nog voor in Nederland. Dat gunnen we geen enkel dier! Helaas is er nog geen vaccin tegen covid-19.

Zorg voor balans met eten en bewegen

Opeens in coronatijd veel en lang fietsen of rennen met je hond (zeker op asfalt) kan tot slijtage van de voetzolen leiden. Ook te veel spelen met je dier, waardoor het niet tot rust komt, kan stress opleveren.

Waardoor je kat bijvoorbeeld blaasontsteking krijgt. Overdrijf dus niet met spelen en bewegen. Geef je dier ook niet te veel eten. Overgewicht kan voor vervelende klachten zorgen, zoals gewrichtsslijtage en suikerziekte.

Heeft je huisdier toch last van te veel kilo’s? Maak dan een afspraak bij de dierenarts voor advies. Afvallen is makkelijker gezegd dan gedaan en kost tijd. Goede begeleiding is van belang.

Heb je een hond met artrose (gewrichtsslijtage)? Dan is het extra belangrijk om de gewrichten niet onnodig zwaar te belasten. De dierenarts kan een pijnstiller en of ontstekingsremmer geven. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je dier minder pijn heeft. Hierdoor blijft voldoende beweging mogelijk wat het afvallen vergemakkelijkt!

Zorg voor een schoon gebit

Omdat dieren minder opvallend eventuele pijn laten zien, is het vaak onduidelijk dat er een probleem is. Rotte kiezen, losse tand en of kieswortelontstekingen: een dier blijft instinctief eten.

Hierdoor denken de eigenaren vaak dat het wel goed zit. Pas na de gebitsbehandeling zie je de grote verandering. Een hond is ineens veel vrolijker of gaat weer spelen. Omdat hij de bal weer in zijn bek durft te nemen.

Wat het meest opvalt, is dat de nare lucht uit de bek verdwenen is. Dacht je dat het normaal was, dat dieren uit hun bekkie stinken? Nou, nee dus! Gelukkig bestaan er gebitsbehandelingen en poetsinstructies. Een gezond gebit draagt bij aan de algehele gezondheid en weerstand van een dier. Dus tandenpoetsen bij een dier heeft echt zin!

Laat je kat chippen

Via de chip kunnen dierenartsen binnen een paar minuten de eigenaar vinden. Nu komt het nog steeds voor dat zij een aangereden kat binnenkrijgen die niet gechipt is.

Als de eigenaar te achterhalen is, kan er snel en goed overleg plaatsvinden. Bij honden is er al een chipplicht. Bij katten helaas nog niet. Laat je je kat steriliseren? Kies dan ook meteen voor een chip. Je slaat twee vliegen in één klap: je dier kan geen kittens meer maken én is voortaan altijd te identificeren!

Een huisdier is niet voor even maar voor het leven!


Haal je in deze tijd van thuisisolatie een dier uit het asiel? Super fijn! Maar blijf er dan ook ná de crisis goed voor zorgen. Een hond of kat kan zomaar 10 tot 15 jaar oud worden.

Kan ik nog wel naar de dierenarts tijdens de coronacrisis ?

Ja hoor, de dierenarts staat ook tijdens de coronacrisis klaar voor jou en jouw dier! Wel zijn er een aantal maatregelen om rekening mee te houden.

Deze maatregelen kunnen per praktijk verschillen. Kijk daarom voordat je naar de dierenarts gaat (ook als je alleen maar voer of medicatie gaat ophalen) op de website van je dierenarts en neem telefonisch contact op voor een afspraak.

Next article