Skip to main content
Home » Kind & Gezondheid » Een droge huid of eczeem? Skip de onzin in je huidverzorging!
Sponsored

Een bakstenen muur met goede voegen, zo omschrijft dermatoloog Marjolein Leenarts een gezonde huid. Mensen met een droge huid of eczeem hebben vaak problemen met de ‘voegen’, waardoor meer vocht uit de huid ontsnapt én de huid gevoeliger is voor infecties. Dagelijks smeren met een goede, vette zalf kan een groot deel van het werk van de ‘voegen’ overnemen, zo stelt ze. 

Het is soms lastig om het verschil tussen een droge huid en eczeem te maken. Beide kunnen schilferen en jeuken. Eczeem gaat meestal gepaard met ook andere huidafwijkingen zoals blaasjes, bultjes of roodheid.” Gelukkig is eczeem goed te verlichten met medicijnen. Maar ook bij medicijngebruik raadt de dermatoloog aan altijd te smeren met een vette, parfumvrije crème. “Dat is de ‘hoeksteen’ van de huidverzorging.”

Gebaseerd op wetenschap

Vanuit Leenarts’ ervaring en expertise startte zij uiteindelijk haar eigen lijn: Drs Leenarts. Het is een huidverzorgingslijn zonder parfum en alcohol. “Ik gebruik uitsluitend ingrediënten waarvan is bewezen dat ze echt iets doen voor de huid. Met mijn dermatologische achtergrond weet ik tenslotte welke ingrediënten werkzaam zijn voor de huid en creëer ik producten die gebaseerd zijn op wetenschap.” 

Blijven smeren

“Heb je een gevoelige, droge huid of heeft je kindje eczeem? Dan kan het lastig zijn goede producten te vinden. Ik adviseer neutrale, verzorgende crèmes en zalven te gebruiken en liever geen producten die parfum bevatten. Deze kunnen de gevoelige huid alleen maar verder irriteren. Voor de droge, eczeemgevoelige huid is de Droge Huid Zalf een aanrader: door de huid vaak in te smeren met een vette zalf wordt de huidbarrière hersteld.” 

De oplossing

Een schuimend geparfumeerd bad nemen, kan je ook beter overslaan, vertelt Leenarts. “Kinderen zijn dol op water. Maar vaak douchen en in bad gaan, kan de huid enorm uitdrogen. Water dat op de huid ligt, verdampt en neemt vaak water uit de huid mee. De combinatie met zeep maakt het vaak nog erger. Zeep verwijdert namelijk ook huidvetten. Deze spoel je letterlijk door het putje. Dat zorgt voor een droog en trekkerig gevoel.” Leenarts zocht een oplossing en ontwikkelde de Extra Vettende Badolie. “De olie laat na het bad een verzorgend laagje achter, zodat je daarna niet je hele lijf hoeft in te smeren.”

Next article