Skip to main content
Home » Kind & Gezondheid » Waarom Jan Versteegh zich inzet voor zieke kinderen
Familie

Waarom Jan Versteegh zich inzet voor zieke kinderen

Jan Versteegh
Jan Versteegh
Jan Versteegh (Foto door John van Hamond)

Er is een medicijn dat elk ziek kind beter laat voelen. Een medicijn, uiterst uniek en ongekend krachtig. Iets wat in grote hoeveelheid toegediend te worden. We hebben het hier over de aanwezigheid van familie. Zieke kinderen voelen zich beter met hun ouders, broertjes en zusjes in de buurt. Jan Versteegh, tv-presentator en ambassadeur van het Ronald McDonald Kinderfonds vertelt over zijn vroeggeboorte, zijn vaderschap en het belang van bij elkaar zijn in tijden van ziekte.

“35 jaar geleden kwam ik te vroeg op de wereld. Veel te vroeg, tien weken om precies te zijn. Een goede start was het niet. Houd er rekening mee dat het misschien niet goed komt”, zei de arts bij mijn geboorte. “Tijdens die ziekenhuisperiode wilden mijn ouders niets anders dan bij mij zijn. Dus reden zij elke dag op en neer. Nu ik zelf vader ben, besef ik pas echt wat voor heftige tijd dat moet zijn geweest voor mijn ouders.”

Dicht bij elkaar zijn telt

“Na mijn geboorte heb ik nog twee maanden in het ziekenhuis gelegen. Ik lag voor een langere tijd in een couveuse, kreeg fototherapie vanwege geelzien en ik had meerdere hartstilstandjes. Het werd extra spannend toen ik een hersenbloedinkje kreeg. Ik had halfzijdig verlamd kunnen raken, maar ik had ontzettende mazzel. Ik ben er wel half doof van geworden. Rechts mis ik tachtig procent van m’n gehoor, links twintig procent. Tijdens deze periode weken mijn ouders nauwelijks van mijn bed, hoe moeilijk dat ook voor hen te combineren was met werk. Nu is dat gelukkig anders dankzij de Ronald McDonald Huizen. Daar zijn ouders dicht bij het ziekenhuisbed van hun kind.”

Ouders als medicijn

“Ik moet er niet aan denken dat er iets met mijn kinderen zou zijn. Dan wil ik daar dag en nacht bij zijn. Maar dat gaat natuurlijk niet, want je moet af en toe ook slapen. Ouders houden de zorg beter vol met een rustplek dicht bij hun zieke kind. De Ronald McDonald Huizen zijn daarom een uitkomst. Het leven is zo kwetsbaar. Het vervliegt als je even niet oplet. Daarom zet ik mijn rol als bekende Nederlander graag in voor iets relevants. Sinds 2019 ben ik trotse ambassadeur van het Ronald McDonald Kinderfonds. Want als je hele wereld op de kop staat door ziekte of zorg, is als familie bij elkaar zijn het belangrijkst.”

Next article