Skip to main content
Home » Kind & Gezondheid » Shelly Sterk: “Een leven zonder kinderen? Ik wil voor geen goud terug!”
Kind & Gezondheid

Shelly Sterk: “Een leven zonder kinderen? Ik wil voor geen goud terug!”

Van tevoren had presentatrice Shelly Sterk, moeder van Jake en momenteel opnieuw zwanger, niet gedacht dat het ouderschap haar zo zou verrassen. “Ik vind het soms wat irritant om toe te geven, maar alle clichés zijn echt waar!”  

Na de geboorte van Jake was ze naar eigen zeggen ‘op een positieve manier van de kaart’. “Ik was erg verrast door het gevoel van liefde dat ik vrijwel meteen voor hem had, maar ook overdonderd wat er allemaal bij het ouderschap komt kijken. Bijvoorbeeld dat je je enorm zorgen kunt maken over je kind en hoe dit je helemaal kan overvallen.” Ook de kraamtijd was pittig. “Je moet wennen aan een nieuw leven en ik had eerlijk gezegd verwacht dat ik na een paar dagen wel weer vrolijk achter de kinderwagen zou lopen. Maar dit viel in de praktijk toch wat tegen.” 

Onstabiele waggelperiode 

Volgens haar was Jake een vroege prater, waardoor hij vrij snel kon aangeven wat hij wilde. Iets wat ze als prettig heeft ervaren. Wel vond ze de periode dat hij nog net niet kon lopen uitdagend. “De onstabiele waggeltijd rond zijn eerste verjaardag vond ik een lastige. Hij viel toen nog vaak en als ouders moet je dan niet steeds blijven ingrijpen, maar dit juist proberen los te laten zodat hij het zelf leert ontdekken.”  

Inmiddels is Sterk zeven maanden zwanger van haar tweede kindje, opnieuw een zoon, en begint de nesteldrang langzaam toe te slaan. “De babykamer is nog niet af, maar dat komt helemaal goed. Groot verschil met je eerste kind is dat je nu ten eerste minder tijd hebt, maar ook dat je weet dat je baby toch wel een poosje naast je in de co-sleeper zal slapen. Dus die kinderkamer hoeft helemaal nog niet meteen perfect of af te zijn.” Ondanks dat ze erg uitkijkt naar de komst van haar baby, denkt ze dat het wel weer even wennen is. “Jake is nu vier en gaat naar school, een baby erbij betekent dat je teruggaat in je vrijheden. Maar ik heb natuurlijk vooral heel veel zin om weer even lekker met een baby te knuffelen.”  

Superbroer 

Ook is ze benieuwd hoe Jake zijn broertje gaat vinden. Sterk heeft veel boekjes met hem gelezen, waaronder haar eigen onlangs uitgekomen ‘Het grote zussen en broers babyboek’. “Ik denk dat dit hem zeker wel heeft geholpen. Ik leg hem bijvoorbeeld aan de hand van plaatjes in het boek uit dat zijn broertje in een huisje in mijn buik woont. En dat hij een superbroer kan zijn door ons straks te helpen. Ik vind het belangrijk om realistische verwachtingen te scheppen en hem daarnaast enthousiast te maken, zodat ze later, als zijn broertje wat ouder is, samen kunnen spelen.”  

Gebroken nachten, huilbuien en mooie mijlpalen. Het hoort er allemaal bij. En het gaat weer voorbij, legt Sterk uit. “Als Jake soms om 04:30 al wakker was dacht ik regelmatig: ‘neeeee, ik wil nog niet’. Maar ik zou jonge ouders op het hart willen drukken: alles is een fase. En ook deze cliché is echt waar: ze zijn maar even klein en voor je het weet gaan ze naar school. Hoe pittig soms ook, het ouderschap is voor mij uiteindelijk het mooiste wat er is. En ik zou voor geen goud meer terug willen naar een leven zonder kinderen.”  

Next article