Als je je kind al vroeg gezonde eetgewoonten aanleert, dan help je met het ontwikkelen van een gezond eetpatroon. Maar wat zijn nu manieren om je kind gezond op te voeden? Het Voedingscentrum deelt tien tips.
1. Geef zelf het goede voorbeeld
Kinderen doen na wat ze zien van hun ouders, niet alleen jonge kinderen. Dit geldt ook voor het eetgedrag. Je kunt wel zeggen dat een kind gezond moet eten, maar als je dat zelf niet laat zien dan komt je boodschap niet goed aan. Als jij gezond eet, zal je kind dat ook eerder doen.
2. Zorg voor een gezonde thuisomgeving
Als je huis gezond is ingericht, zal je kind sneller verleid worden om gezond te eten. En andersom: als je huis vol lekkers en ongezonds ligt dan grijp je er zelf eerder naar en gaat je kind er vaker om vragen.
3. Maak duidelijke afspraken over eten
Door goede afspraken te maken over eten, weet je kind waar hij aan toe is. Dat geeft houvast en rust voor jou en je gezin en zorgt voor minder strijd. Eten doen we aan tafel bijvoorbeeld, of als tussendoortje eten we fruit of groente. Na het avondeten eten we niks anders meer. Niet eten betekent dus ook geen boterham als je ’s avonds honger krijgt. En wat doe je bijvoorbeeld bij speelafspraakjes? Wat mag er wel of niet gesnoept worden als je kind een vriendje mee naar huis neemt? Ook voor dit soort situaties zijn afspraken goed.
4. Zorg voor vaste eet- en drinkmomenten
Vaste eetmomenten zorgen voor duidelijkheid en geven structuur aan de dag. Een voorbeeld van een goede dagindeling is: ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje en warme maaltijd. Hierdoor leert je kind om niet de hele dag door te eten en drinken. Dat is ook beter voor de tanden.
5. Laat je kind vaak proeven
Pas na 10 tot 15 keer proeven zijn kinderen gewend aan een nieuwe smaak. Daarom is het goed je kind vaak iets te laten proeven. Een klein hapje is al genoeg.
6. Prijs gewenst gedrag
Heeft je kind iets geproefd wat hij niet lekker vond? Of heeft hij of zij een hele dag niet gezeurd om snoep? Gewenst gedrag kun je prijzen. Dat motiveert en maakt de kans groter dat je kind het vaker laat zien. Beschrijf wat je fijn vindt en waarom. Door toe te lichten wat het positieve effect is van wat hij deed zet je je compliment kracht bij en dat helpt.
7. Leg uit!
Als kinderen begrijpen waarom gezond eten belangrijk is, zullen ze ook sneller geneigd zijn gezonder te eten. Als je kind snapt waarom er afspraken en regels zijn over eten en drinken, dan is de kans ook groter dat ze er begrip voor hebben.
8. Maak gezond eten aantrekkelijk
Plezier in eten is belangrijk! Door gezond eten aantrekkelijk te maken, verleid je je kind om gezond te eten. Hoe meer plezier jullie samen hebben in eten, des te makkelijker wordt het ook om gezond op te voeden.
9. Betrek je kind bij het voorbereiden van de maaltijd
Je kunt je kind al vroeg leren wat er allemaal komt kijken bij het klaarmaken van een maaltijd. Denk aan kiezen wat jullie gaan eten, boodschappen doen en samen koken. Dat is leuk om te doen en vaak willen kinderen dan eerder proeven. Ook leren ze hier veel van. Samen koken helpt bij een gezonde eetopvoeding.
10. Troost je kind met aandacht
Heeft je kind pijn of verdriet? Troosten werkt het beste met aandacht. Voorkom dat je kinderen troost met iets lekkers, dan leer je je kind een routine aan die je liever niet wil.
Heb geduld
Iets nieuws leren vraagt tijd, geduld en aandacht. Net zoals leren fietsen, zwemmen of lezen. Het aanleren van nieuwe afspraken en je houden aan bestaande afspraken loopt in de praktijk niet altijd vlekkeloos. Hoe meer je er een vaste routine van maakt en je een tijd goed houdt aan de afspraak, hoe eerder en beter het werkt.
Meer informatie
Voor meer informatie kijk op www.voedingscentrum.nl/zwangerenkind