Home » Kind & Gezondheid » Zó verschilt een kindergebit van een volwassen gebit, en zo verzorg je het
Kind & Gezondheid

Zó verschilt een kindergebit van een volwassen gebit, en zo verzorg je het

Dat kinderen melktanden hebben, en dus nog van tanden gaan wisselen, is algemeen bekend. Maar verder is er nog weinig kennis over het verschil tussen een kindergebit en een volwassen gebit. En hoe zorg je er precies voor dat een kindergebit gezond blijft? Wilma Vogels, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde en tandarts-pedontoloog vertelt.

Een dunnere glazuurlaag bij een kindergebit maakt balans nóg belangrijker 

 “Glazuur is de natuurlijke beschermlaag van een gebit. Bij een melkgebit is het glazuur alleen aanzienlijk dunner. De buitenlaag is daarom veel kwetsbaarder, waardoor een gebalanceerd eet- en drinkpatroon met voldoende rustpauzes tussen de eetmomenten door voor kinderen nog belangrijker is. Een klein gaatje kan namelijk door de dunne glazuurlaag veel sneller een groot gaatje worden.”  

Tanden wisselen gebeurt in twee fases. Daarom is goede mondverzorging gedurende de hele kindertijd even belangrijk  

“De glazuurlaag is ook meteen het grootste verschil tussen een melkgebit en een blijvend gebit. Na het wisselen zijn de nieuwe tanden en kiezen trouwens nog niet gelijk hetzelfde als volwassen tanden: het duurt even voordat het glazuur stevig en sterk is. Melktandjes wisselen daarbij ook in twee fases: de eerste wisselfase start rond de zes jaar, en de tweede wisselfase vindt plaats rond de tien of elf jaar. Tussen de vijf en twaalf jaar oud kan een kind zowel melktanden als blijvende tanden en kiezen hebben. Als een kind door slechte mondverzorging een kies vroegtijdig verliest, bijvoorbeeld door een ontsteking, kan het gebit moeite krijgen met de groei van de rest van het gebit. Zo kunnen er ontwikkelingsstoornissen ontstaan bij nieuwe kiezen die daaronder groeien. Goede mondverzorging voor een kind is dus op alle leeftijden belangrijk.”  

Pauzes van twee uur tussen de eetmomenten van een kind kan de kans op cariës verkleinen  

“Er wordt soms gedacht dat cariës (gaatjes) in de familie zit, maar het heeft eerder te maken met gewoontes in mondverzorging die worden doorgegeven. Cariës bacteriën krijgen alleen de kans om actief te worden, en gaatjes te vormen, als ze langdurig onder een bepaalde PH waarde zitten. Als je gedurende twee uur een pauze inlast tussen voedingsmomenten, en na de laatste poetsbeurt in de avond niets meer eet of drinkt, krijgen natuurlijke mechanismen in de mond de mogelijkheid om de PH waarde te herstellen. In combinatie met goede poetsgewoontes zullen cariës bacteriën dan geen kans krijgen.”  

Jong geleerd, oud gedaan: vanaf het eerste tandje vaste poetsmomenten  

“Wanneer het eerste tandje doorkomt kun je al beginnen met één keer per dag te poetsen. Vanaf twee jaar oud mogen dat twee poetsmomenten worden. Door hierin consistent te zijn, wordt het onderdeel van de routine. Een kind mag ook zelf met de tandenborstel aan de gang gaan. Alleen tot een kind tien jaar oud is, wordt het wel aangeraden om als ouder na te poetsen. De motoriek van een kind is namelijk nog niet goed genoeg om bij die moeilijke plekjes te komen.”  

“Tenslotte is bij kindertandpasta het belangrijkste dat er fluoride in de tandpasta zit. In lage concentraties is fluoride helemaal niet giftig, ongezond of schadelijk voor het gebit: het helpt juist het gebit te beschermen.”   

Meer informatie

Voor meer informatie kijk op www.nvvk.org 

Next article