Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziektes in Nederland. 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en daar komen wekelijks 1.200 mensen bij. Daarvan heeft 9 op de 10 mensen diabetes type 2. De overige mensen hebben diabetes type 1 of een van de zeldzamere soorten diabetes zoals type 3c, MODY of LADA.
Wat is diabetes type 1?
Bij diabetes type 1 blijft er te veel glucose (suiker) in het bloed. De alvleesklier maakt daar in een gezond lichaam insuline voor aan. Als je diabetes type 1 hebt, maakt je lichaam geen insuline meer aan. Je moet bij diabetes type 1 zelf insuline toedienen met een insulinepomp of insulinepen. Diabetes type 1 kun je niet voorkomen, het is een auto-immuunziekte.
Wat is diabetes type 2?
Bij diabetes type 2 is je lichaam niet meer zo gevoelig voor insuline. Of het maakt minder insuline aan. Ook dan blijft er te veel glucose in je bloed. De behandeling van type 2 is anders dan bij type 1. Bij diabetes type 2 kan het aanpassen van je leefstijl (voeding en bewegen) al helpen om je bloedglucosewaarden omlaag te krijgen. Helpt dit niet genoeg, dan krijg je meestal medicijnen, tabletten of soms insuline, voorgeschreven. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van type 2 diabetes, zoals erfelijke aanleg en overgewicht. Maar er zijn ook mensen met een gezond gewicht die deze vorm van diabetes krijgen.
Symptomen van diabetes
Je kunt diabetes herkennen aan:
– Veel dorst
– Vaak plassen
– Droge mond
– Moe voelen
– Oogontsteking of wazig zien
– Onverklaarbaar gewichtsverlies
Bij diabetes zijn complicaties gevaarlijk
Diabetes kan voor problemen (complicaties) zorgen. Je kunt hypo’s of hypers krijgen, dat zijn te lage of te hoge bloedsuikerwaardes. Je voelt je dan meestal echt niet lekker en ze zijn ook niet goed voor je lichaam. Ook kun je schade krijgen aan bloedvaten en zenuwen. Het is heel belangrijk dat de bloedsuikerwaarden zo veel mogelijk binnen de streefwaarden blijven om het risico op complicaties te verminderen.
Je leefstijl aanpassen bij diabetes
Als je gezond eet, genoeg beweegt, niet rookt en zorgt voor genoeg slaap en zo weinig mogelijk stress, dan kan je bloedglucosewaarde lager worden en minder schommelen. Bij diabetes type 2 heb je dan soms minder of zelfs helemaal geen medicijnen meer nodig. Ook bij de andere typen diabetes, bijvoorbeeld diabetes type 1, is gezond leven heel belangrijk. Diabetes type 1 is niet te voorkomen, maar als je het hebt zorgt een gezonde leefstijl er wel voor dat je vaker binnen de streefwaarden zit.
Meer informatie
Ga voor meer informatie over diabetes naar dvn.nl – Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. De vereniging zet zich al meer dan 75 jaar in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.