Skip to main content
Home » Leven Met Pijn » 10 tips van pijnarts Bart Morlion
Chronische pijn

10 tips van pijnarts Bart Morlion

Acute pijn kan overgaan in chronische pijn. Bij chronische pijn is er sprake van overgevoeligheid van de pijnzenuwen. Er zijn manieren om pijn ‘dragelijker’ te maken. Lees ze hieronder.

  1. Praat erover met je huisarts of behandelend arts als je te maken hebt met chronische pijn, of het idee hebt dat hier sprake van kan zijn. 
  1. Onderzoek of er mogelijkheden zijn om een pijnarts te raadplegen. Er zijn verschillende pijncentra in Nederland. 
  1. Bij de aanpak van chronische pijn is soms een multidisciplinair team betrokken, mede omdat deze zo veel terreinen raakt. Het is goed mogelijk dat ook een ontspanningstherapeut of jobcoach je kunnen helpen bij het verbeteren van de situatie.  
  1. Probeer jezelf zo goed mogelijk te informeren en ga op zoek naar betrouwbare websites die op een correcte manier informeren over chronische pijn. 
  1. De video Understanding Pain in less than 5 minutes, and what to do about it! biedt uitleg: www.youtube.com/watch?v=C_3phB93rvI Een Nederlandse vertaling is er ook onder de naam Begrijp de pijn nl: www.youtube.com/watch?v=9pFdTCLjEZo  
  1. Zorg voor een gezonde levensstijl met voldoende beweging en gezonde voeding. Hieronder valt ook een goede slaaphygiëne. Dit betekent onder meer dat schermgebruik in de slaapkamer taboe is. Die is er voor intimiteit en verder alleen om in te slapen.  
  1. Pijnstillers werken niet altijd als er sprake is van chronische pijn. Probeer, in overleg met de arts, het nemen van medicatie die niet bedoeld is voor jouw specifieke klachten te vermijden.  
  1. Leven met chronische pijn is een leerproces. Veel patiënten komen erachter dat oplossingsgericht zijn niet de beste optie is, maar dat er aanvaardingsgericht denken voor in de plaats moet komen. Dit kun je doen door je aandacht te verleggen naar andere zaken. 
  1. Besef goed dat het hebben van chronische pijn ook een rouwproces kan zijn. De pijn verdwijnt mogelijk niet (helemaal). Dit betekent in zekere zin dat je verder moet met een beperking. Gelukkig is er ook met een beperking wel degelijk een heel waardevol leven te leiden. 
  1. Weet dat je niet de enige bent. In West-Europa heeft ongeveer twintig procent van de volwassen bevolking te maken met chronische pijn.  

Next article