Skip to main content
Home » Leven Met Pijn » Artrose: eerst kijken naar non-operatieve behandelingen
Artrose

Artrose: eerst kijken naar non-operatieve behandelingen

Wie last heeft van artrose aan knie of heup heeft de keuze uit een aantal behandelmogelijkheden variërend van pijnstilling tot een knie- of heupprothese. 

Dr. Nanne Kort, orthopedisch chirurg en oprichter van orthopedisch centrum CortoClinics en Peter Pilot, chief innovation officer van Innovatieplatform Imuka, bespreken de nieuwste inzichten. 

Welke behandelmogelijkheden zijn er tegenwoordig? 

“Er zijn veel meer behandelmogelijkheden dan voorheen als het gaat om de zorg voor mensen met heup- en knieartrose”, stelt Peter Pilot. “De wens van de patiënt is daarin leidend. Feit is echter dat de patiënt alleen een goed afgewogen beslissing kan nemen als alle opties zijn besproken. Het moet duidelijk zijn wat op welk moment de voor die patiënt beste behandeling is.” 

Je moet als dokter alles doen om een operatie te voorkomen

Nanne Kort

“Bij artrose volg je een soort stappenplan”, verduidelijkt Kort. “Je begint met pijnstilling. Wanneer dat onvoldoende helpt, kan je fysiotherapie inzetten. Is dat ook niet afdoende dan zijn injecties mogelijk in het gewricht met corticosteroïden, een lokaal ontstekingsremmend middel. Voor symptoomreductie kun je het gewricht injecteren met hyaluronzuur. Dit is een natuurlijk onderdeel van de gewrichtsvloeistof en functioneert als een smeermiddel en schokdemper met een positief effect. Iedere stap heeft tijd nodig om de werkzaamheid te kunnen beoordelen. Helpen al die behandelingen niet dan is operatief ingrijpen de laatste stap. Hierbij wordt een heup- of knieprothese geplaatst die het eigen gewricht vervangt.” 

Waarom is het belangrijk niet te lang te wachten met behandeling? 

“Zodra vermindering van het kraakbeen in het gewricht optreedt, ontstaat irritatie”, legt Kort uit. “Behalve een vermindering van de beweeglijkheid veroorzaakt dat ook pijnklachten die heel hevig kunnen zijn en de kwaliteit van leven verminderen. Pijn vreet van het lichaam. Je beweegt minder om pijn te voorkomen. Dat heeft invloed op je spiermassa. Minder bewegen betekent ook dat je hart en longen minder worden gestimuleerd. Het beperkt je mobiliteit. Je komt in een vicieuze cirkel terecht die je echt moet doorbreken.” 

Wanneer komt iemand in aanmerking voor zo’n non-operatieve behandeling? 

“Als je pijnstilling en fysiotherapie hebt gehad en dat heeft niet voldoende geholpen dan is zonder meer sprake van beperkingen die de kwaliteit van leven verminderen”, stelt Kort. “Een injectie in het gewricht, ontstekingsremmend of als natuurlijk smeermiddel, kan dan de volgende stap zijn. Je moet als dokter alles doen om een operatie te voorkomen. Een goede dokter zal daarom alle behandelopties met de patiënt doornemen.” 

Wij willen nieuwe inzichten en innovaties beschikbaar stellen aan de zorgverleners

Peter Pilot

Wat is de meerwaarde van een multidisciplinaire aanpak bij de behandeling van artrose? 

“Door het intensiever begeleiden van patiënten en het toepassen van innovatieve conservatieve behandelingen kun je operaties uitstellen en mogelijk zelfs voorkomen”, legt Pilot uit. “Om die betere zorg te kunnen bieden, is het belangrijk nieuwe inzichten en innovaties zichtbaar te maken en beschikbaar te stellen aan alle betrokken zorgverleners.” “Juist bij artrose is het belangrijk de zorg verder te optimaliseren”, vindt Kort. “In deze tijd, nu veel operaties aan knie en heup worden uitgesteld, is de non-operatieve behandeling belangrijker dan ooit ooit. Behandeling met hyaluronzuur heeft een positief effect aangetoond op symptoomvermindering bij de behandeling van artrose.” 

Next article