Home » Leven Met Pijn » De mentale impact van haarverlies: een herinnering bij elke weerspiegeling
Leven Met Pijn

De mentale impact van haarverlies: een herinnering bij elke weerspiegeling

Je haar verliezen is heel ingrijpend. Ook Laura Hillege maakte het mee door ziekte. Gelukkig hoefde ze niet helemaal afscheid te nemen van haar lange lokken. Ze liet ze verwerken tot een haarband.

Hoe kreeg je te maken met haarverlies?

“Ik heb eierstokkanker en startte na mijn operatie een chemotherapietraject. Vooraf was ik al bang dat ik mijn lange en volle haar zou kwijtraken. En inderdaad. Ondanks een speciale ijskap op mijn hoofd tijdens de eerste behandeling, die bedoeld is om haarverlies te remmen, was er geen houden meer aan. Twee weken na mijn eerste chemo kwam het er al met plukken uit.”

Hoe voelde dat?

“Ik vind het één van de heftigste bijwerkingen. Dat ik mijn haar al vrij snel kort heb laten knippen maakte het niet minder confronterend. Ook met kanker heb ik dagen waarop ik mij vrij goed voel, maar bij elke blik in de spiegel word ik steeds weer herinnerd aan mijn ziekte. Hetzelfde gebeurt als het buiten donker is en ik mijn hoofd weerspiegeld zie in het raam. Ik zie een vrouw die ik niet ben. Ook voel ik mij dan minder mooi.”

Ik vind het één van de heftigste bijwerkingen

Je hebt al vrij snel actie ondernomen. Wat heb je gedaan?

“Na mijn eerste chemo ben ik op gesprek geweest bij Haarcentrum Ugeka. Dat had ik gezien in een vlog van presentatrice Linda Hakeboom, die ook kanker heeft. Ze verkopen allerlei soorten haarwerken en kunnen zelfs een haarband maken, in hun eigen atelier, van je eigen haar die je draagt met een hoed of mutsje.

Het was een ontzettend open en fijn gesprek waarbij ik mij zeer op mijn gemak voelde ondanks de moeilijke situatie. Op dat moment had ik nog lang haar en voldoende om een haarband van te maken, zo bleek. Ik besloot ter plekke om het meteen te laten afknippen. Geheel onverwacht ging ik dus met kort haar weer naar huis.”

Ik zie een vrouw die ik niet ben

Hoe was dat?

“Ontzettend wennen en het was ook echt wel een moeilijke beslissing. Nu ben ik er heel blij om. Het korte haar was een goede tussenstap. Een soort overgang in het proces van mijn ‘oude’ haar naar een kaal hoofd. Ook hebben de medewerkers van het Haarcentrum goed kunnen zien hoe ik mijn haar droeg. Zo ontstond er een haarband die echt bij mij past.”

Wat betekent de haarband voor jou?

“Het is fijn dat ik niet helemaal afscheid heb hoeven nemen van mijn haar en natuurlijk ook dat ik mijn eigen haar kan dragen. Met mijn haarband ga ik zelfverzekerder naar buiten en over straat. Vrienden die mij ermee zien zeggen dat dit ook echt is wie ík ben. Soms vergeet ik gewoon dat ik ‘m draag, en ook dat ik ziek ben. Ik voel mij nu meer als mijn oude ik.”

Next article