Skip to main content
Home » Leven met » Laat je stoma je niet beperken in je doen en laten!
Leven met

Laat je stoma je niet beperken in je doen en laten!

BySense Photography / Diana Eissens

Sanne Blom (35) was 23 toen ze een permanente stoma kreeg. “Het was op dat moment de enige optie en ik wilde het zelf ook graag. Mijn stoma heeft mij vrijheid en energie teruggegeven.”


Vrijheid teruggegeven

“Op mijn zestiende kreeg ik de ziekte van Crohn in een heftige variant. Toen ik achttien was, heb ik een jaar lang een stoma gehad. Dat was best een goed jaar. In totaal heb ik in al die jaren zo’n vijftien operaties en veel verschillende medicijnen gehad. Niets hielp. Uiteindelijk was een stoma de enige optie.”

“Vanaf dat moment ging het beter. Natuurlijk denk je eerst dat de wereld vergaat. Ik twijfelde erg of ik met stoma nog wel aantrekkelijk kon zijn. Ook denk je dat je de stoma kunt ruiken en dat deze je enorm gaat beperken in je doen en laten. Ruiken doe je de stoma echt niet, zolang je maar de juiste materialen gebruikt. Het heeft me zeker niet beperkt in mijn doen en laten. Sterker nog, mijn stoma heeft mij vrijheid teruggegeven. Ik werk nu bijvoorbeeld fulltime.”

Jezelf beschermen

“Ik kon weer studeren, uitgaan, sporten en reizen. Het enige wat ik wel heb, is een radar om overal toiletten te spotten. Ik wil wanneer het nodig is direct naar het toilet kunnen gaan. Een aantal dingen moet je aanpassen om jezelf te beschermen. Zo boks ik, maar mogen ze me natuurlijk niet op mijn buik slaan. Op zich zijn alle sporten mogelijk. Het is gewoon een kwestie van proberen wat kan. In eerste instantie is mijn uitgangspunt ‘gewoon doen’ en gaandeweg merk ik vanzelf wel wat ik eventueel zou moeten veranderen.”

Tips van anderen

“Als je net je stoma hebt, weet je veel dingen niet. De arts en de stomaverpleegkundige zijn dan fijne vraagbaken. Ook heb ik veel gehad aan tips van andere mensen met een stoma. Op de website van Stomavereniging staat veel informatie. Ook hebben zij geheime Facebookgroepen: een groep voor jongeren en eentje voor mensen vanaf 40 jaar. Geen vraag is te gek of je krijgt antwoord. Dat is fantastisch.”

Vooral voordelen

“Wennen aan mijn stoma ging verrassend snel. Waarschijnlijk omdat het voor mij vooral voordelen had. De meeste mensen hebben er zes tot twaalf maanden voor nodig. Bij anderen gaat het sneller of juist wat langzamer, maar uiteindelijk denk ik dat iedereen er goed mee kan leven en dat je weinig hoeft te laten.”

“Aantrekkelijk voel ik me overigens absoluut wel. Ik draag graag jurkjes of rokjes, ook strakke. Ik heb een voorkeur voor felle kleuren, opvallende sieraden en hoge hakken. Dat zit prettig, het staat me uitstekend en het leidt ook nog eens af van mijn buik. Dit ben ik, mét stoma, en ik ben absoluut blij met mijn leven én met mijn lijf.”

Taboe doorbreken

“In januari word ik voorzitter van de Stomavereniging. Mijn doel is om te zorgen dat alle stomadragers in Nederland en hun naasten hun leven kunnen leiden zoals zij dat willen. Ik wil het nog altijd aanwezige taboe doorbreken. Dit begint bij ons, de mensen met een stoma. Praat erover, vraag om hulp als je dat nodig hebt. Een stoma is niets om je voor te schamen of geheimzinnig over te doen.”

Next article