Home » Lucht & Longen » De vragen rondom longkanker en het coronavirus
Coronavirus

De vragen rondom longkanker en het coronavirus

Het coronavirus heeft veel invloed op ieders leven nu. En de zorg hierover bij mensen met longkanker is groot. Longkanker Nederland geeft daarom antwoord op veelgestelde vragen. 

Loop je als patiënt met longkanker meer risico om het coronavirus te krijgen? 

De kans om corona (COVID-19) te krijgen is niet groter als je longkanker hebt. Het risico is vergelijkbaar met andere mensen. Wel is het belangrijk dat je probeert te voorkomen dat je het virus krijgt. Volg daarom de regels van het RIVM extra goed op. 

Hoe zeker is het dat als je longkanker hebt en corona krijgt, je daarvan ernstiger ziek wordt? 

Het is nog niet goed te voorspellen wie ziek wordt na besmetting. Er zijn zieke mensen hersteld van corona, maar ook kerngezonde mensen aan de ziekte overleden. Als je hoort bij de doelgroep kwetsbare mensen is er meer kans om ernstiger ziek te worden. Ook patiënten met longkanker, en met name mensen die chemotherapie krijgen, horen bij de kwetsbare mensen. Net als (oudere) mensen met een slechtere conditie of mensen met diabetes of andere ziekten. 

Wat moet ik doen als ik mij ziek voel? 

Neem bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts telefonisch contact op met je huisarts of je behandelend arts. Zij kunnen dan verder onderzoeken of je misschien bent besmet met COVID-19.

Als je andere klachten hebt, bijvoorbeeld door je (behandeling tegen) longkanker, neem dan contact op met je behandelend arts. Stel dit niet uit omdat je bang bent dat zij te druk zijn. Dat kan je gezondheid onnodig schaden. Het blijft belangrijk dat je gewoon contact opneemt met je ziekenhuis of huisarts bij klachten rond longkanker. Artsen en ziekenhuizen vragen je dat te blijven doen.

Ik heb longkanker en maak me zorgen. Bij wie kan ik terecht voor meer informatie? 

Als je vragen of zorgen hebt over je behandeling, kun je het beste bij je eigen behandelend arts terecht. Die kent jouw situatie en gezondheid het beste. Hij of zij kan het beste antwoord geven op je vragen over wat corona (COVID-19) betekent voor jouw specifieke situatie en behandeling.

Is het uitstellen of wijzigen van mijn behandeling niet erg? 

Specialisten hebben sommige kankerbehandelingen aangepast. Sommige behandelingen worden uitgesteld, of vinden minder vaak plaats, of de dosis wordt verlaagd of je krijgt een ander middel. Door zo’n verandering in je behandeltraject zorgt je arts dat je behandeling tegen kanker en ook de bescherming tegen COVID-19, zo optimaal mogelijk is.

Per patiënt wordt gekeken wat de beste behandeling op dit moment voor jou is. Heb je hier toch vragen of zorgen over, zeg het dan tegen je behandelend arts. Die legt jou uit hoe het zit in jouw situatie.

Meer informatie?

Op de website van het RIVM vind je actuele informatie over het coronavirus.

Bovenstaand bericht is voor het laatst bijgewerkt op 11 november 2020.  

Next article