Home » Lucht & Longen » Een kijkje in het rokersbrein
Lucht en Longen 2019

Een kijkje in het rokersbrein

We weten allemaal dat het slecht voor ons is en tóch blijven velen van ons het doen: roken. Juist nu, in tijden van corona, is het belangrijk om ermee te stoppen, volgens Wanda de Kanter, longarts bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Wat is de link tussen corona en roken?

“We zien dat je het meeste kans hebt om te overlijden aan corona als je obesitas hebt of onderliggende hart-, vaat- en longziekten. Die tweede categorie wordt vaak veroorzaakt door roken. Door de lichamelijke problemen die roken veroorzaakt heb je niet alleen meer kans om corona te krijgen: als je het eenmaal hebt, is de kans ook groter dat je eraan komt te overlijden.”

Als je besluit om te stoppen met roken, hoe pak je dat dan het beste aan?

“Schrijf op waarom je wil stoppen. Omdat het bijvoorbeeld geld kost, stinkt, je er zwarte tanden van krijgt en het risico op kanker en hartaanvallen vergroot. Identificeer je, ook tegenover anderen, als niet-roker. En realiseer je dat het niet aan jou ligt, als je het lastig vindt om te stoppen. Zelfs ik heb lang gerookt, terwijl ik door mijn werk iedere dag zie wat het met je lichaam doet.”

Waarom is het dan zo lastig?

“Sigaretten zijn ontworpen om je verslaafd te maken. Wanneer je inhaleert, dan komen de stofjes binnen een paar seconden in je hersenen terecht. Door die snelheid koppel je handelingen automatisch aan roken. Koffie drinken, de hond uitlaten; je kunt op een gegeven moment niet anders dan tegelijkertijd een sigaret opsteken.

Hunker je sterk naar een sigaret, dan kan het helpen om te weten dat die drang na een minuut of drie meestal vervliegt. De slapeloosheid, je trillerig voelen en geïrriteerd zijn: die afkickverschijnselen zijn na een paar weken weg. Maar de gewoonte krijg je niet zo snel uit je systeem.

Bovendien: doordat verstokte rokers afhankelijk zijn van hun sigaret voor hun dagelijkse dosis dopamine, wat je gelukkig maakt, kun je je in het begin ongelukkig gaan voelen. Soms zelfs depressief. Realiseer je dat dit tijdelijk is. Het gaat écht voorbij.”

Is het stoppen met roken voor iedereen hetzelfde?

“Zeker niet. Ik raad altijd aan om het eerst zelf te proberen maar als dat niet lukt, hulp in te schakelen via de huisarts of een rookstoppoli. Daar kunnen ze een individueel plan opstellen. Verslavingsgevoeligheid is deels erfelijk bepaald. Trek je er dus niks van aan als iemand zegt dat het voor haar gemakkelijk was om te stoppen, terwijl het voor jou lastig is.

Als je doorzet, is het dubbel en dwars de moeite waard. Daarna ben je minder gestrest, slaap je beter en voel je je energieker dan ooit. Bovendien houd je meer geld over en krijg je er zo een jaar of 15 á 20 bij.”

Welk advies heb jij om andere mensen te helpen bij het stoppen?

“Opmerkingen als ‘Je moét stoppen’ bouwen weerstand op. Zeg liever: ‘Mag ik even met jou over het roken praten?’ en begin een open gesprek, waarin je vraagt waarom de ander rookt, of deze persoon zou willen stoppen en hoe je kunt helpen.

Wordt niet boos als een poging mislukt, maar bedenk liever beloningen als het wél lukt, zoals samen iets leuks gaan doen. Dat motiveert veel beter.”

Next article