Skip to main content
Home » Man & Gezondheid » Investeer in jezelf
Man en Gezondheid

Investeer in jezelf

Mark Tuitert in de sportschool.
Mark Tuitert in de sportschool.
Mark Tuiters, Olympisch kampioen schaatsen en co-founder First Energy Gum

Mark Tuitert (39 is echtgenoot, vader, olympisch kampioen schaatsen en ondernemer: “Het is een hectisch leven en juist daarom is het belangrijk iedere dag een aantal vaste momenten in te plannen.”


Ontbijten, sporten en aan het werk

Het ontbijt is zo’n moment. “Tussen zeven en acht is het tijd voor het gezin. Wij ontbijten bijna altijd samen. Voor mij bestaat dat ontbijt uit een flinke kop volle yoghurt met muesli, fruit, noten en zaden. Daarna lees ik de krant en rond acht uur vertrek ik naar de sportschool. Mijn werkkleding heb ik dan in een tas bij mij.

Een goede gezondheid is de basis. Dat heb je voor een groot deel zelf in de hand

Mark Tuitert

Na een uur sporten stap ik onder de douche en daarna ga ik door naar mijn werk. De ene dag zit ik op kantoor en zijn er vergaderingen, de andere dag heb ik afspraken op locatie. Wat de planning ook is, ik probeer zoveel mogelijk tijd vrij te maken voor een gezonde lunch.”

Drie keer per dag een gezonde maaltijd

Als het kan, is Mark ‘s avonds thuis bij zijn gezin voor het avondeten. “Helaas lukt dat niet altijd. Ik geef regelmatig lezingen en trainingen en die vinden ook ’s avonds plaats. In dat geval probeer ik toch op een standaard tijd iets te eten. Niet thuis eten, maakt het moeilijker om zo gezond mogelijk te eten.

Het is niet zo dat wij heel streng zijn op onze voeding. Wij letten erop, maar volgen geen dieet. Gewoon drie keer per dag gezond eten, zonder tussendoor te snoepen. Vermijd het liefst ook een biertje of een wijntje, dan ben je al goed bezig.”

Guilty pleasures

Of Mark nooit ongezond eet of drinkt? “Ik zit op voetbal en die jongens drinken na afloop echt niet allemaal water, ik ook niet. Gelukkig ben ik geen snoepkont dus zoetigheid mis ik niet. Maar af en toe een wijntje of een biertje en een bakje chips vind ik best lekker.

Goed voor jezelf zorgen is prioriteit nummer één

Natuurlijk weet ik ook wel dat het nog gezonder is om dat allemaal niet te doen. Maar als je het lekker vindt en je geniet ervan dan is dat prima. Zolang je het maar niet iedere dag doet en zolang je het maar combineert met een gezond leven.”

Rust

Onderdeel van een gezond leven is wat Mark betreft ook voldoende rust nemen. “Dat begint eigenlijk al aan het einde van de dag. Niet te veel in je hoofd zitten, geen sociale media of televisie kijken. Maar gewoon even rustig zitten, iets lezen, of luisteren of samen praten. Als ik eerlijk ben, maak ik van de afsluiting van de dag een soort protocol. Eerst mentaal tot rust komen en daarna naar bed.”

Topsporter versus sportief bezig zijn

Als topsporter volgde Mark een streng regime van heel gezond eten en veel trainen. “De grenzen opzoeken was voor mij dé manier om optimaal te kunnen presteren. Na je topsportcarrière neem je ongemerkt de basis van dat leven mee: gezond eten, voldoende slapen en voldoende bewegen.

De grenzen zoek ik niet meer op. Ik train nu om weerbaar te zijn en om zo gezond mogelijk te blijven. Dat heb je natuurlijk niet helemaal in eigen hand maar ik vind het belangrijk om te doen wat je kan om je gezondheid zoveel mogelijk te ondersteunen.”

Hardlopende man met wit hardloopshirt en zwarte pet.
Mark Tuiters, Olympisch kampioen schaatsen en co-founder First Energy Gum

Show up!

Veel mensen nemen zich voor om te sporten maar haken na verloop van tijd weer af. Geen tijd, geen zin. “Zet het in je agenda. Zie het als een belangrijke afspraak met jezelf. Showing up is het belangrijkste. Ik heb ook wel eens geen zin maar dan ga ik wel. Gewoon omdat het op de planning staat.

Maak tijd in je agenda om te sporten

De bewegingsrichtlijn is een half uur per dag matig intensief bewegen. Ik maak daar een uur van. Een paar keer per week krachttraining en een paar keer per week High Intensity Interval Training. Op die manier komen al je spiergroepen, je hart en je longen aan de beurt. Als je dat een paar weken volhoudt, merk je echt het verschil.”

Movember

Goed voor jezelf zorgen betekent ook dat je je lichaam in de gaten houdt en aandacht besteedt aan mannendingen. “Je kunt wel zeggen ‘we zijn allemaal gelijk’ maar feit is dat onze lichamen anders zijn. Movember is wat dat betreft een mooi initiatief. Het valt op als mannen ineens hun snor laten staan. Even de spotlight op mannen en hun gezondheid en op de ziekten die onze gezondheid kunnen ondermijnen. Kennelijk hebben wij mannen dat duwtje in de rug af en toe nodig om bij twijfel toch naar de dokter te gaan.”

Vijf tips

– Met een positieve mindset bereik je meer.

– Zet je sportafspraken in je agenda.

– Een dieet is niet nodig. Eet gezond en beweeg voldoende.

– Neem voldoende rust, ook voordat je gaat slapen.

– Stel jezelf reële doelen en streef deze na.

Next article