Skip to main content
Home » Mond & Gezondheid » Aligner: onopvallend en functioneel
Mond en Gezondheid 2019

Aligner: onopvallend en functioneel

Mond met scheve tanden
Mond met scheve tanden
Foto: Shutterstock

Scheefstaande tanden kunnen worden rechtgezet met een beugel. Zogeheten ‘aligners’ zijn gemaakt van doorzichtig materiaal en vallen dus minder op dan een metalen beugel. Tandarts Maarten Bekkers vertelt erover.

avatar

Maarten Bekkers

Tandarts

Maarten is restauratief tandarts. Hij kijkt op twee manieren naar het gebit: esthetisch (hoe ziet het eruit?) en functioneel (kunnen de tanden en kiezen hun werk doen?). “Communicatie met de patiënt is erg belangrijk in ons vak. Wat zijn de klachten en wensen? Hoe functioneert het gebit? Wat kan beter? Daarnaast werken we als een spin in het web voor uitgebreidere zaken waarbij ook andere specialisten aan bod komen, zoals een orthodontist of parodontoloog. De restauratief tandarts houdt het overzicht en is het aanspreekpunt voor de patiënt. Soms heb ik wel enkele jaren regelmatig contact met een patiënt. Die begeleiding vind ik een boeiende kant van het vak.”

Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van beugels

Verwaarloosd

Maarten ziet veel achterstallig onderhoud aan gebitten. Sommige mensen hebben hun gebit jarenlang verwaarloosd, bijvoorbeeld doordat het slecht met hen ging of door gebruik van alcohol, drugs of veel energiedrankjes. “Daarnaast kunnen tanden niet goed ontwikkeld zijn vanwege een erfelijke oorzaak. Maar mensen kunnen ook gewoon een mooier gebit willen. Bijvoorbeeld omdat tanden scheef staan, geel zijn of afgebroken door een ongeluk. Als tanden scheef staan, heeft dat vaak ook gevolgen voor de functie van het gebit.”

Scheefstand van tanden kan worden gecorrigeerd met een beugel. Die oefent kracht uit op de tanden en zet ze zo recht. Er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen op het gebied van beugels. Zo zijn er sinds ongeveer tien jaar doorzichtige beugels van hard plastic, de zogeheten aligners. Maarten legt uit: “Dat is een mal die over de tanden wordt geplaatst en daar druk op uitoefent. Aligners zijn zo ontworpen dat ze zorgen voor een minimale positie- of rotatieverandering aan de tanden. De eerste paar dagen is de druk op de tanden voelbaar, maar daarna niet meer. Een aligner wordt iedere twee weken vervangen, waarbij de nieuwe aligner steeds is aangepast. Zo wordt het gebit langzaamaan gecorrigeerd.”

Voorlichting

De aligner moet tijdens het eten wel uit, maar blijft verder bij voorkeur zo veel mogelijk in de mond. Het schoonmaken van de tanden en de aligner is wel belangrijk. “Uiteraard wordt de patiënt hierover voorgelicht, zoals bij alles wat een restauratief tandarts doet”, aldus Maarten. “We vertellen de mensen alles over het onderhoud van de beugels, om ervoor te zorgen dat die goed hun werk kunnen blijven doen.”

De aligner valt minder op dan metalen beugel

Maarten werkt nu zo’n vier jaar met aligners en heeft er goede ervaringen mee. Echt moeilijke gevallen laat hij over aan de orthodontist, voor behandeling met een conventionele beugel. “Een doorzichtige beugel is wel geschikt voor esthetische correcties. Aligners zullen andere beugels niet volledig gaan vervangen. Wel zijn er veel mogelijkheden om deze in te zetten. Eventueel ook als voorbereiding op een restauratieve behandeling.”

Next article