Home » Mond & Gezondheid » Goede mondverzorging hoort bij een gezonde levensstijl
Mond en Gezondheid 2019

Goede mondverzorging hoort bij een gezonde levensstijl

Vrouw toont tanden en tandenborstel
Vrouw toont tanden en tandenborstel
Foto: Shutterstock

Goede mondverzorging is onderdeel van een goede algehele verzorging. Het hoort bij een gezond voedingspatroon en gezonde levensstijl, vertelt mondhygiënist Janneke Lagerwaard.

avatar

Janneke Lagerwaard

Mondhygiënist

De mondhygiënist is HBO-opgeleid en gespecialiseerd in het voorkomen van gaatjes en tandvleesproblemen en de behandeling van ontstoken tandvlees. “Ik besteed ook aandacht aan lifestylegewoonten”, zegt Lagerwaard. “Gezond leven zorgt voor een goede weerstand. Ik geef mensen een persoonlijk mondverzorgingsadvies. Daarin kunnen ook medicijngebruik en lichamelijke ziekten zoals diabetes worden meegewogen.”

Adviezen

Lagerwaard: “Goede mondverzorging bestaat uit twee keer per dag twee minuten poetsen, liefst elektrisch, en het reinigen van de ruimten tussen de tanden en kiezen met een stoker of rager.” Tongpoetsen vermindert ook tandplak, maar dit zijn slechts basisadviezen. “Voor een écht gezonde mond is een persoonlijk mondverzorgingsadvies nodig”, vertelt Lagerwaard. “En ook regelmatig onderhoud door de professional. Doorgaans zijn er jaarlijks twee preventieve mondzorgbehandelingen nodig.”

Regelmatig onderhoud door de professional voorkomt problemen

De bekendste tandproblemen zijn gaatjes, oftewel cariës. Die zijn volgens Lagerwaard te voorkomen met kleine aanpassingen in de leefstijl. “Cariës wordt veroorzaakt door mondbacteriën. Als je op de juiste manier poetst met een fluoridetandpasta, verstoor je de bacterieontwikkeling. De fluoride maakt de tanden harder. Verder is het belangrijk om gebruik van suiker te beperken. Vooral in tussendoortjes zit vaak veel suiker.”

Verschillen

De ene persoon heeft meer mondproblemen dan de andere. Hoe komt dat? “Dat hangt van verschillende factoren af”, weet Lagerwaard. “Het ligt voornamelijk aan de mate van poetsen, maar ook de stand van tanden speelt een rol, evenals het voedingspatroon en de hoeveelheid en kwaliteit van speeksel. Daarnaast kunnen mondproblemen ontstaan door verminderde weerstand, vanwege ziekte, medicijngebruik, stress of leeftijd.”

Veel problemen zijn te voorkomen door regelmatig (minstens een keer per jaar) bezoek aan de mondhygiënist. De mondhygiënist is gespecialiseerd in het vaststellen van tandvleesproblemen en kan deze al in een zeer vroeg stadium behandelen. “Met het bepalen van je tandvleescijfer, de DPSI-score, kan de conditie van je tandvlees worden gemeten. Vraag daar zelf om! Het is een eenvoudig, pijnloos en gratis onderdeel bij de controle en kan veel mondproblemen voorkomen. Overigens is de mondhygiënist vrij toegankelijk, er is dus geen verwijzing nodig.”

Misvattingen

Lagerwaard hoort regelmatig misvattingen en fabeltjes over tandverzorging, zoals ‘een slecht gebit zit nou eenmaal in onze familie’, ‘hoe harder de tandenborstel, hoe beter’, ‘mijn tandvlees bloedt alleen als jij er in prikt’ of ‘ik heb geen klachten dus heb ik niks aan mijn mond’. “Dit is allemaal niet waar. Veel problemen zijn te voorkomen door je aan de mondverzorgingsadviezen te houden. Een veelgemaakte fout is te kort poetsen. Vaak wordt een minuut niet eens gehaald. Als je tandvlees gaat bloeden bij het poetsen, negeer dat dan niet. Ook niet als het na het spoelen weer ophoudt.”

Doe er alles aan om de mond gezond te houden!

Vorig jaar bracht ongeveer tachtig procent van alle Nederlanders een bezoek aan de tandarts. De mondhygiënist wordt bezocht door ongeveer 36 procent van de bevolking. Dat was vier jaar daarvoor nog 28 procent. Lagerwaard hoopt dat het percentage nog verder stijgt. “Want veel mensen hebben een vorm van tandvleesontsteking. Als dat chronisch wordt, kan verlies van kaakbot optreden. Vaak geeft dat geen klachten maar het kan uiteindelijk losstaande tanden en kiezen veroorzaken. Doe er dus alles aan om de mond gezond te houden!”

Next article