Home » Mond & Gezondheid » De ideale tandpasta kan ook zwart zijn!
Mondzorg

De ideale tandpasta kan ook zwart zijn!

Rode tandenborstel tegen blauwe achtergrond
Rode tandenborstel tegen blauwe achtergrond
Foto: @alex.thebrave via Unsplash

Wat is een goede tandpasta? Mondhygiënist Marja van Heusden krijgt regelmatig deze vraag. Haar antwoord is altijd: laten we samen kijken welke tandpasta het best aan jouw wensen en situatie voldoet.

avatar

Marja van Heusden

Mondhygiënist

“Als mensen geen klachten hebben, is er ruime keus aan tandpasta’s”, legt Marja uit. “Alle tandpasta’s hebben basisbestanddelen, zoals schuurmiddel, water, kleurstof en smaakstof. Belangrijk is dat er ook fluoride in zit, want dat beschermt tegen gaatjes.”

Advies op maat

Er zijn steeds meer tandpasta’s op de markt gekomen die extra ondersteuning bieden; bij gevoelige tanden of een droge mond, of tegen het ontstaan van gaatjes. Marja vertelt dat de mondhygiënist zoveel mogelijk een advies op maat geeft. “Ik kijk onder meer naar de gebitstoestand, leefstijl, algemene gezondheid en naar de motivatie voor de mondzorg. Hoe gaat het tandenpoetsen en het reinigen tussen de tanden? Op basis van de verkregen informatie volgt een advies voor tandpasta die het beste bij de patiënt past. Bij de keuze speelt de prijs soms een rol. Ik zeg altijd: de mondhygiënist analyseert en adviseert, de patiënt bepaalt en betaalt.”

“In de meeste whitening tandpasta’s zit veel schuur- of bleekmiddel, wat schadelijk kan zijn voor het glazuur en tandbeen.”

Tevreden reacties

Veel mensen willen een tandpasta voor extra witte tanden. Marja wijst hen altijd op de risico’s: “In de meeste whitening tandpasta’s zit veel schuur- of bleekmiddel, wat schadelijk kan zijn voor het glazuur en tandbeen.”

Een zwarte tandpasta met actieve koolstof, die verkleurende stoffen zoals cafeïne en nicotine absorbeert, bevat geen bleek- of schuurmiddelen en is volgens Marja een goed alternatief. “Naast actieve koolstof zit er ook fluoride in. Van patiënten die deze tandpasta gebruiken, hoor ik tevreden reacties. De verkleuring is minder, ze hebben minder plaque, de tanden voelen gladder aan en zijn witter.”

Next article