Home » Mond & Gezondheid » Meer lachen door onzichtbare beugel
Mondzorg

Meer lachen door onzichtbare beugel

Doorzichtige beugel
Doorzichtige beugel
Foto: Shutterstock

Er zijn tegenwoordig gebruikersvriendelijke en vrijwel onzichtbare methoden om het gebit te corrigeren. Steeds meer volwassenen maken daar gebruik van.

avatar

Dr. Agamemnon Panayotidis

Orthdontist

avatar

Charissa

Orthodontieassistente

Een mooi gebit is positief voor iemands zelfvertrouwen en kan bijdragen aan succes in het leven, weet dr. Agamemnon Panayotidis, orthodontist bij Orthocenter in Hengelo. “Een mooie lach is voor veel mensen heel belangrijk voor hun uiterlijk en uitstraling. Daarom vinden steeds meer mensen de weg naar de orthodontist.”

Innovatieve beugels

De mogelijkheden om het gebit recht te zetten, zijn in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld en esthetisch erg verbeterd. Zo zijn er beugels met doorzichtige keramische brackets (slotjes) en brackets die aan de binnenkant van de tanden worden geplaatst. “Je kunt tegenwoordig heel goed je gebit recht laten zetten zonder dat anderen daar veel van merken”, zegt dr. Panayotidis. “Zo wordt ook steeds meer gebruikgemaakt van een innovatieve serie doorzichtige, uitneembare en op maat gemaakte hoesjes (aligners).Deze worden iedere twee weken vervangen, waardoor de tanden geleidelijk en op een comfortabele manier worden rechtgezet. Aan de hand van gebitsafdrukken wordt een driedimensionale animatie gemaakt, die laat zien hoe het gebit gaat worden. Met de patiënt wordt goed besproken welke behandelmogelijkheid voor diens situatie en doelstelling het meest geschikt is.”

Onzichtbare beugel

De 30-jarige Charissa is orthodontieassistente in Amsterdam. Zij is in haar werk iedere dag bezig met het mooier maken van het gebit van mensen. “Maar ik was niet tevreden over mijn eigen gebit. Daarom wilde ik daar iets aan laten doen.”

Charissa koos voor een vrijwel onzichtbare beugel, met doorzichtige hoesjes over haar tanden. Iedere twee weken krijgt zij een nieuwe set hoesjes. “Die hoesjes duwen mijn tanden in de juiste richting”, legt zij uit. “Dat is een heel ander type beugel dan de metalen brackets die veel kinderen hebben. Die zijn zichtbaar. Veel volwassenen willen dat niet voor zichzelf. Maar zij willen wel mooiere tanden. Dat merkte ik bij mijzelf ook. Ik moet de beugel ongeveer twee jaar dragen, en dan is het prettig als anderen dat niet meteen kunnen zien.”

Patiënten krijgen altijd persoonlijk advies over wat in hun situatie de beste behandeling is. Charissa is blij met haar keuze: “Zelfs de mensen die ik in mijn werk behandel zien niet altijd dat ik een beugel heb. En ik kan de beugel makkelijk uit doen en schoonhouden.”

Charissa adviseert mensen om niet lang te twijfelen als je niet tevreden bent over je gebit. “Een mooi gebit werkt heel positief voor je zelfvertrouwen. Ik merk dat ik nu al veel meer lach!”

Next article