Home » Obesitas & Overgewicht » Alles over gewichtop platform Overgewicht.tv 
Obesitas & Overgewicht

Alles over gewichtop platform Overgewicht.tv 

Deel jij je strijd tegen de kilo’s? Veel mensen niet. De buitenwereld denkt bovendien vaak dat het een kwestie is van ‘elk pondje gaat door het mondje’. Op Overgewicht.tv laten de video-podcasts en uitzendingen zien dat het anders ligt. Bovendien hoor je wat je wél kunt doen als je een gezonder gewicht wilt bereiken. 

Met een ijsje of frietje over straat? No way, want geheid krijg je er een opmerking over. Wie overgewicht of obesitas heeft, krijgt vaak te maken met vooroordelen. Dat bevordert niet direct dat je hulp durft te zoeken of ontdekt wat jou helpt om een gezonder gewicht te bereiken.  

Struisvogel 

Zoals Jamie, die al jong meer woog dan gemiddeld: ‘’Iedereen had daar wel een mening over. Juist die aandacht daarvoor, zelfs als ik maar een paar extra kilo’s woog, zorgde in de puberteit voor een averechts effect. Ik deed aan struisvogelpolitiek, deed net alsof ik het niet wist of zag. Al keek ik niet graag oude foto’s terug.’’  

Zijn verhaal kun je anoniem en gratis beluisteren en bekijken op Overgewicht.tv, het online platform voor iedereen die met obesitas of overgewicht te maken heeft.   

Vet 

Begrijpen wat de oorzaak van overgewicht of obesitas is, kan een eerste stap zijn naar verandering. Verhalen van anderen in dezelfde situatie kunnen daarbij helpen, net als uitleg en adviezen gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Op Overgewicht.tv zijn daarom video-podcasts en korte of langere uitzendingen te vinden met uitleg, tips en ervaringsverhalen.  

Bruin vet helpt zelfs om calorieën te verbranden en vet is bovendien een belangrijk orgaan


dr. Mariëtte Boon

Zo legt obesitas-arts en onderzoeker dr. Mariëtte Boon uit dat niet alle vet slecht is. ‘’Bruin vet helpt zelfs om calorieën te verbranden en vet is bovendien een belangrijk orgaan’’, vertelt ze in een uitzending. Ook andere experts op het gebied van voeding, kinderen en stigma komen aan het woord. Zo helpt het platform iedereen die met overgewicht of obesitas te maken heeft op weg naar een leefstijl die bij jou als persoon past en voor jou werkt. 

Geldzorgen en overgewicht 

Wist je dat geldzorgen ook negatieve gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid? Als bijzonder hoogleraar Schuldenproblematiek Nadja Jungmann vaststelt dat veel mensen financiële problemen hebben, is dat even schrikken. Vanzelfsprekend hoor je tijdens de video-podcast van haar ook wat je kunt doen als je in een vergelijkbare situatie zit. 

In een andere aflevering van de video-podcastreeks hoor je van culinair journalist Marie Louise Schipper, die zelf al jaren overgewicht heeft, hoe mensen in de geschiedenis zijn omgegaan met voeding en diëten. Natuurlijk vertelt ze zelf over haar eigen relatie met eten en deelt ze een eeuwenoud, gezond recept. 

Hoe de relatie ligt tussen stress, hormonen en overgewicht verheldert arts dr. Mesut Savas. ‘’Er zijn altijd wel momenten van stress in het lichaam’’, vertelt hij. ‘’Gelukkig, want dat is nodig. Maar er is ook ongezonde stress.’’ Hoe dat zit en wat je kunt doen als jij daar last van hebt, is te beluisteren in een van de podcast-afleveringen. 

Levenslang

Zelfs als je bent afgevallen, is op gewicht blijven hard werken, weet Natasja Wijling. Ze denkt net als Jamie en andere ervarings- en deskundigen mee over de invulling van Overgewicht.tv. In haar woorden: ‘’Obesitas heb je levenslang’’, zoals je kunt lezen en horen op het platform.  

Obesitas is een ingewikkeld probleem en kent vele oorzaken. Mensen en kinderen veroordelen op hun uiterlijk helpt niemand. Het platform Overgewicht.tv brengt informatie, uitleg en praktische tips dichtbij. In je eigen huis kun je kijken en luisteren wat en wanneer je wilt, op weg naar een gezonder gewicht. Zie www.overgewicht.tv voor alle podcasts en filmpjes.

Meer informatie

Wil je meer weten? Ga naar overgewicht.tv

Gasten in de podcast zijn o.a.: 

Nadja Jungmann

Hoogleraar Schuldenproblematiek

Marie Louise Schipper

Culinair journalist

dr. Mesut Savas

Internist I.O. 

Next article