Home » Obesitas & Overgewicht » Wat kan je doen aan obesitas en overgewicht? 
Obesitas & Overgewicht

Wat kan je doen aan obesitas en overgewicht? 

Op dit moment heeft de helft van de Nederlanders overgewicht en 14 procent obesitas. Dat aantal neemt alleen maar toe. Obesitas is een ziekte. Ons vet is een orgaan dat honderden hormonen aanmaakt. Die communiceren met andere organen en met het brein. Hebben we te veel vet, dan raakt het laaggradig ontstoken. De geproduceerde hormonen raken van slag en daarmee ook de communicatie met andere organen. 

Dat kan leiden tot ruim tweehonderd aandoeningen, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten. Maar ook tot dertien vormen van kanker, depressie en angststoornissen, onvruchtbaarheid of een ernstiger beloop van infecties, zoals we bij corona hebben gezien. Obesitas is daarmee een een enorm gezondheidsrisico. 

Geen dieet maar een leefstijl die bij je past 

Onze voorzitter Wim Tilburgs heeft een BMI van 40 gehad, oftewel morbide obesitas. Dat het tot ziekte leidt heeft hij aan den lijve ervaren. Het afvallen ging snel toen hij startte met een ketogeen dieet en Wim verloor veel gewicht. Het zorgde ervoor dat hij gezonder werd en weer energie en zin kreeg om meer te gaan bewegen. 

Data gestuurd afvallen 

In onze online supportgroepen zien we hetzelfde gebeuren. Veel mensen verliezen in het begin veel gewicht. Toch gaat na een tijdje het gewicht langzaam weer omhoog. Ook bij Wim kropen de kilo’s er stiekem weer aan. Dus hij ging opnieuw op zoek. Sinds 2015 is hij lid van een internationale gemeenschap. Zij waren de pioniers van het ketogeen dieet. In de loop der jaren kwamen er nieuwe en betere inzichten, zoals data gestuurd afvallen met een glucosemeter. Je gaat pas eten als je glucosewaardes aangeven dat het kan. Deze methode heet data driven fasting. 

Data driven fasting – afvallen door data gestuurd vasten 

De meest effectieve methode om gewicht te verliezen is gebaseerd op jouw persoonlijke data. Een glucosemeter helpt je om jouw juiste eetmoment te bepalen waardoor je het vetverlies optimaliseert. In onze supportgroep richten we ons op deze methode; afvallen gebaseerd op data en de nieuwste wetenschap. 

Supportgroep 

Wanneer je start met het veranderen van je leefstijl krijg je te maken met het aanleren van nieuwe gewoonten. Het werken met pure en onbewerkte producten zorgt ervoor dat je soms op andere plekken boodschappen doet, bijvoorbeeld op de markt of verswinkels zoals de groenteboer, viswinkel en de slager, in plaats van in de supermarkt. Het vraagt tijd om dit te veranderen in een nieuwe routine en deze nieuwe producten te leren kennen en te leren bereiden. 

Meer informatie

Het is fijn om dit te doen met een groep mensen die weten hoe het is om dagelijks te worstelen met het realiseren van een gezond gewicht én die ook bezig zijn met het veranderen van hun voeding en leefstijl. Daarom hebben we de online supportgroep Baas over je gewicht opgericht. Heb je interesse wat verandering van voeding voor jouw kan betekenen? Meld je dan aan & bezoek onze website.

Next article