Home » Obesitas & Overgewicht » Diabetes en een gezond gewicht 
Obesitas & Overgewicht

Diabetes en een gezond gewicht 

Overgewicht vergroot de kans op een groot aantal ziekten, zoals diabetes type 2. Daarnaast heb je meer risico om diabetescomplicaties te krijgen als je te zwaar bent. Als je diabetes type 2 hebt én overgewicht heb je bijvoorbeeld een grotere kans op hart- en vaatziekten. 

Waarom heb je met overgewicht meer risico?  

Overgewicht betekent dat je veel vetcellen hebt. Die vetcellen maken een stofje aan dat via het bloed door je hele lijf gaat. Dit stofje zorgt ervoor dat er overal ontstekingen ontstaan. Je hebt daar geen koorts en pijn van. Het zijn heel lichte ontstekingen. Maar ze beschadigen wel je weefsels. 

Ontstoken spieren 

De ontstekingen in je weefsels zorgen voor ontstoken spieren. Daardoor wordt de insuline die uit je alvleesklier komt minder goed door je spieren opgenomen. Je bloedglucose stijgt of is zelfs de hele tijd heel hoog. Die hoge bloedglucose is gevaarlijk. Je kunt je op dat moment slecht voelen, energieloos en ziek. En je hebt meer kans op problemen met je nieren, ogen en je hart. 

Je hongergevoel 

Kleine ontstekingen in je hersenen hebben je invloed op je hongergevoel. Je hersenen zijn heel belangrijk bij het hebben van een gezond gewicht. Als je eet, krijgen je hersenen op een bepaald moment een seintje dat je vol zit. Maar als je hersenen ontsteken, dan komt dat seintje niet goed door en blijf je eten. Daardoor word je steeds zwaarder. Voor je bloedglucosewaarden is dat niet goed. 

Gezond leven bij diabetes type 2 

Diabetesvereniging Nederland geeft cursussen die helpen bij gezond leven met diabetes type 2. Ook organiseert Diabetesvereniging Nederland gratis webinars over verschillende onderwerpen rond diabetes. Op 26 september kun je bijvoorbeeld gratis het Webinar diabetes en overgewicht volgen. Kijk voor meer informatie en aanmelden in de Agenda op de website van Diabetesvereniging Nederland.  

Er zijn ook goede boeken over diabetes type 2 en gezond leven. Zoals het boek Diabetes Type 2? ‘Maak jezelf beter’van hoogleraar diabetologie en internist Hanno Pijl en diëtist en journalist Karine Hoenderdos. In het boek staan handige stappen om gezonder te leven en gewicht te verliezen. Je kunt het ook bespreken met je huisarts of een diëtist. Wil je weten of je meer risico hebt om diabetes te krijgen? Dan kun je de diabetes risico test doen.

Meer informatie

Diabetesvereniging Nederland is te vinden op www.dvn.nl. Onder Agenda vind je alle activiteiten, cursussen en evenementen. Ben je lid van Diabetesvereniging Nederland dan krijg je 6x per jaar de Diabc thuis. In de Diabc lees je over anderen met diabetes, behandelingen, onderzoeken en ander nieuws. Voor leden zijn er verschillende voordelen, zoals korting op cursussen en gratis gebruik van de ledenservice en belangenbehartiging.  

Next article