Home » Obesitas & Overgewicht » Wandelen is gezond!  Zet jij de eerste stap? 
Obesitas & Overgewicht

Wandelen is gezond!  Zet jij de eerste stap? 

Bewegen is gezond voor iedereen. Het is ook makkelijk om te doen. Wandelen kan altijd en overal. Je hebt niet veel spullen nodig. Trek een paar schoenen aan die lekker lopen en dan kun je gewoon gaan. Maar wat zijn nu precies de positieve gevolgen als je wandelt? Dat lees je in dit artikel. 

Goed voor je hart en bloedvaten 

We beginnen bij het lichaam. Als je in een stevig tempo wandelt, stijgt je hartslag en ga je sneller ademhalen. Je hart wordt hierdoor sterker, het is ook goed voor de bloeddruk en bloedvaten. En heb je daardoor minder kans op hart- en vaatziekten.  

Minder kans op diabetes 

Door te wandelen kan je de kans op diabetes verlagen. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. De kans op diabetes is groter als je te zwaar bent of weinig beweegt. Ook heb je meer kans op diabetes als het veel in je familie voorkomt. Uit onderzoek blijkt dat mensen door het wandelen betere bloedsuikerwaarden hebben. Als je medicijnen gebruikt voor diabetes, kan het zijn dat je er minder van nodig hebt. 

Goed voor een gezond gewicht 

Wandelen is een goede manier om op een gezond gewicht te blijven en ook om kilo’s te verliezen. Wandelen kun je vaak lang volhouden en daardoor kun je veel vet verbranden. Je moet natuurlijk ook wel letten op hoeveel je eet. 

Sterkere botten en spieren 

Wanneer je ouder wordt, worden je botten zwakker. Wandelen zorgt ervoor dat je botten en spieren sterker worden. Hierdoor is de kans op botbreuken kleiner. Ook wordt je lichaam soepeler. Als je buiten wandelt pak je ook extra dag- en zonlicht mee en krijgt je meer vitamine D in je lichaam. Vitamine D helpt om calcium op te nemen en calcium is weer belangrijk is voor stevige botten en tanden. 

Je beter voelen 

Nu ga we door naar de voordelen voor je geest. Wandelen helpt om je beter te voelen. Het maakt namelijk stofjes in je hersenen vrij, die je blij maken. Buiten in de frisse lucht lopen geeft vaak nieuwe energie. Tijdens het wandelen hoef je even nergens aan te denken. Daarna zit je vaak lekkerder in je vel en voel je je meer ontspannen.  

Beter geheugen 

Regelmatig wandelen houdt je hersenen jong; dat weten we uit onderzoek. Door te bewegen worden er nieuwe zenuwcellen in je hersenen aangemaakt. Die zorgen ervoor dat je beter nieuwe dingen leert en onthoudt. En daarnaast kan het voor iedereen nog andere voordelen opleveren.  

Start met wandelen!  

De Bas van de Goor Foundation organiseert al jaren wandelgroepen waar je kan starten met bewegen. Daarbij maakt het niet uit wat je conditie is. Je start met wandelen en bouwt het rustig op. De wandelgroepen starten veelal eind april. Ben je benieuwd naar deze wandelgroepen? Lees dan verder op wandelenmetdiabetes.nl Is er geen wandelgroep in de buurt en wil je wel starten? Start dan met mijnwandeluitdaging.nl.  

Meer informatie

De wandelgroepen van de Bas van de Goor Foundation is één van de initiatieven om mensen met diabetes in beweging te brengen. Want bewegen en sporten is gezond; zeker voor mensen met diabetes of mensen die een grote kans maken hierop. Bewegen helpt om je diabetes beter onder controle te krijgen of zelf te voorkomen dat je het krijgt. De foundation is opgericht door Bas van de Goor; oud olympisch kampioen Volleybal. Hij kreeg zelf diabetes en zet zich in om mensen met plezier te laten bewegen voor een betere gezondheid. Meer informatie op: bvdgf.org

Next article