Home » Omgaan met » Last van terugkomende blaasontsteking? Let hier op!
Blaasontsteking

Last van terugkomende blaasontsteking? Let hier op!

 
Blaasontstekingen kunnen je leven behoorlijk zuur maken. Waar moet je op letten? En wat moet je doen als ze maar blijven terugkomen? Uroloog Janneke van Uhm en internist-infectioloog Merel Lambregts van het LUMC aan het woord. 

Een zeurderig onderbuikgevoel, continu aandrang om naar de wc te gaan maar telkens maar kleine beetjes kunnen plassen, wat ook nog eens branderig aanvoelt. Een blaasontsteking kan erg vervelend zijn. En het is nóg vervelender als die steeds maar blijft terugkomen. ‘Eens een blaasontsteking, altijd een blaasontsteking’, lijkt voor menigeen het credo te zijn.  

Antibiotica en resistentie  

“Wat we vaak zien, is dat als mensen eenmaal een blaasontsteking hebben gehad, ze de klachten gemakkelijk herkennen”, vertelt uroloog drs. Janneke van Uhm. “Vervolgens krijgen ze veelvuldig antibioticakuren voorgeschreven. Dat kan in bepaalde gevallen zeker uitkomst bieden. Maar soms is antibiotica juist níet nodig is en gaan de klachten vanzelf over.” Bovendien kan er ook een keerzijde zitten aan continu ‘aan de kuurtjes’ gaan, meent internist-infectioloog dr. Merel Lambregts. “Het risico van veelvuldig antibioticagebruik is dat bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica”, vertelt ze. “En dus hun werk niet meer goed kunnen doen.” 

Juiste voorzorgsmaatregelen 

Is er iets wat je kunt doen om terugkerende blaasontstekingen te helpen voorkomen? Uroloog Van Uhm: “Allereerst door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen (zie kader – red). En in sommige gevallen kan een onderhoudsdosering met antibiotica uitkomst bieden.”  
Verder is het zaak om kritisch te kijken naar onderliggende oorzaken. Want daar is wellicht iets aan te doen, waardoor je urineweginfecties kan voorkomen. “Plas je bijvoorbeeld continu niet goed uit? Waardoor er continu urine in je blaas achterblijft wat voor een ontsteking zorgt. Of mogelijk is er iets heel anders aan de hand. Zo kan het ook veroorzaakt worden door onderliggende diabetes of blaasstenen”, aldus dr. Lambregts. 

Blijf alert 

Natuurlijk hoeft terugkerende blaasontsteking niet altijd te wijzen op onderliggende problemen, maar feit blijft wél dat het goed is om alert te blijven. Uroloog Van Uhm: “Soms voelt het alsof je een blaasontsteking hebt, maar is er iets anders aan de hand. Zoals een schimmelinfectie of een overactieve blaas. Daarom is het goed om, zeker als je blaasontstekingen maar blijven terugkomen, je issues aan te kaarten bij je huisarts of een specialist. Die kunnen bekijken of verder onderzoek nodig is.” 

Tips om terugkerende blaasontsteking te voorkomen

– Zorg voor de juiste toilethygiëne. Was je intieme zone dagelijks louter met water. Zeep en andere middeltjes zijn daarbij níet nodig. Sterker nog, deze kunnen juist averechts werken. 

–  Veeg altijd af van voren naar achteren. Zo voorkom je dat poepbacteriën bij je plasbuis komen. 

– Neem de tijd om te plassen en probeer zo goed mogelijk uit te plassen. 

– Drink voldoende: circa 1,5 tot 2 liter per dag.  

– Zorg voor een goede stoelgang; hierdoor kun je beter je blaas legen. 

– Seks gehad? Ga daarna altijd naar de wc om leeg te plassen. 

– Na de overgang kun je samen met je behandelend arts overwegen te starten met hormonale vaginale zalf. Hiermee krijgen bacteriën minder kans om de blaas binnen te dringen. 

Next article