Skip to main content
Home » Omgaan met » Tips van lingeriemodel Lynn over het leven met een stoma
Omgaan met

Tips van lingeriemodel Lynn over het leven met een stoma

Lynn (28), heeft vorig jaar een spoedoperatie moeten ondergaan. Ze kreeg te horen een stoma te moeten en deze operatie zou de volgende dag al plaatsvinden. Zij deelt haar ervaring en tips voor acceptatie. 

1. Houd het luchtig 

“Het heeft mij geholpen om mijn stoma een naam te geven: Dory. Vernoemd naar de gezellige doktersvis uit Finding Nemo. Hierdoor behield ik de liefdevolle relatie met mijn lichaam. Daarnaast is het een stuk gemakkelijker om er publiekelijk over te praten. Mijn omgeving vraagt naar Dory in plaats van de stoma.” 

2. Juiste materiaal  

“In begin heb je een grotere kans op lekkages. Een paranoïde gevoel bekruipt je als je in het openbaar bent. Enige tijd later, wanneer je je materiaal op orde krijgt, zal dit niet meer gebeuren. Welk type het meest geschikt is, blijft vooral een kwestie van uitproberen.” 

3. Eigen zoektocht  

“Gun jezelf de tijd. Je hoeft niet direct alles te verwerken. Het fysieke herstel na de operatie was heftig. Ik moest enorm wennen aan het idee dat ik 24/7 Dory bij mij droeg. Het heeft mij enorm geholpen om informatie in te winnen bij andere stomadragers. Volg mensen op social media waar je je comfortabel bij voelt.” 

Meer tips?

Je kunt Lynn volgen via Instagram

Next article