Skip to main content
Home » Ooggezondheid » De kracht van Het Oogfonds
Sponsored

Ons zicht is belangrijk om de wereld om ons heen waar te nemen. Toch nemen we onze ogen net iets te vaak voor lief en onderschatten we de impact van ernstige slechtziendheid, blindheid en oogziektes op het dagelijks leven.


Wist u dat in Nederland meer dan 250.000 mensen slechtziend of blind zijn? Slechtziendheid en blindheid kan iedereen treffen en steeds meer Nederlanders krijgen ermee te maken. Edith Mulder is directeur van Het Oogfonds, de organisatie die zich inzet voor een betere toekomst voor mensen met een oogaandoening of mensen met een verhoogde kans daarop.

Mulder: “Als we niets doen zal het aantal mensen dat blind of slechtziend wordt enorm toenemen. Dat komt met name door de  vergrijzing, maar ook door de toename van het aantal mensen met diabetes én kinderen met hoge bijziendheid. Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om meer te weten te komen over het ontstaan van oogafwijkingen en hoe ze weer beter te maken of kunnen voorkomen.

Een andere pijler van het Oogfonds is voorlichting, over hoe oogproblemen ontstaan, hoe mensen alarmsignalen kunnen herkennen en risicofactoren kunnen vermijden. En tot slot zetten we ons in voor een toegankelijkere samenleving voor mensen met een visuele beperking.”

Mulder benadrukt het belang van wetenschappelijk onderzoek: “Er is in Nederland ongelooflijk veel onderzoek gaande onder leiding van toonaangevende wetenschappers. En ik ben ongelooflijk trots op het door Het Oogfonds gefinancierde onderzoek naar bijziendheid bij kinderen in Nederland. Dat onderzoek heeft nieuwe inzichten gegeven die veel waarde hebben voor de toekomst.

Daaromheen draaien we ook nog een succesvol voorlichtingsprogramma waaraan oogartsen, optometristen en jeugdartsen enorm betrokken hebben meegewerkt, waardoor we mensen bewuster maken dat onze kinderen meer buitenlicht nodig hebben. Ook de nieuwe inzichten van wetenschappers over de behandeling van ziekten als glaucoom en maculadegeneratie zijn hoopvol.

Al zijn we er nog niet: wetenschappelijk onderzoek blijft hard nodig. Als donateur van Het Oogfonds kunt u zorgen voor een zichtbaar betere toekomst.”

Next article