Skip to main content
Home » organen-en-weefsel » longen » Loopt u een verhoogd risico op COPD?
longen

Loopt u een verhoogd risico op COPD?

COPD: een chronische ziekte

Chronische Obstructieve Long Ziekte, afgekort COPD, wordt veroorzaakt door beschadigingen aan de longen waardoor ademen moeilijk wordt. Hierdoor krijgt u minder zuurstof binnen. Dingen die u voorheen makkelijk afgingen, zoals bijvoorbeeld traplopen, worden door deze ziekte steeds lastiger. Doordat uw lichaam harder moet werken om zuurstof binnen te krijgen, daalt uw energieniveau vaak sterk. COPD is een chronische ziekte waar patiënten de rest van hun leven last van ondervinden. Overigens is COPD een verzamelnaam voor de longaandoeningen Longemfyseem en Chronische Bronchitis.

Longemfyseem

Longemfyseem is een aandoening waarbij longblaasjes beetje bij beetje verloren gaan. Ademen wordt hierdoor steeds lastiger. Want longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof in het bloed wordt opgenomen en afvalstoffen worden afgevoerd tijdens het uitademen. Door de afname in longblaasjes wordt dit proces verstoord en kunt u het benauwd krijgen. Hoe meer longblaasjes verloren gaan, des te moeilijker het wordt om goed te kunnen ademen.

Chronische bronchitis

Bronchiën zijn vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Chronische Bronchitis wil zeggen dat de bronchiën continu ontstoken zijn. Hierdoor wordt er meer slijm aangemaakt dan normaal. Dit slijm kan ervoor zorgen dat ademhalen lastig wordt.

Oorzaken COPD

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen als het COPD betreft. De grootste veroorzaker van deze longaandoening is en blijft roken. Een kleiner deel van de COPD gevallen wordt veroorzaakt door een erfelijke ziekte, is een gevolg van (ernstige)astma, een longontsteking of door het inademen van schadelijke stoffen. COPD ontstaat over het algemeen pas op latere leeftijd, maar kan soms ook eerder ontstaan. Met name wanneer erfelijkheid een rol speelt.

Vijfde doodsoorzaak ter wereld

COPD is een ernstige ziekte die niet alleen chronisch is, maar ook de levensverwachting en de kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Inmiddels is COPD de vijfde doodsoorzaak ter wereld.

Verhoogd risico op COPD

Als u rookt, meerookt of ooit gerookt heeft, dan heeft u een verhoogd risico op COPD. Dit geldt ook voor mensen die een beroep uitoefenen waarbij de kans bestaat dat zij schadelijke stoffen inademen. Ook astma patiënten die een ernstige vorm van astma hebben, lopen een verhoogd risico.

Symptomen

Mensen met COPD hebben het zoals gezegd vaak heel benauwd, hebben moeite met het ondernemen van dagelijkse dingen en hoesten veel slijm op. Dit zijn dan ook de belangrijkste symptomen van de aandoening. Verder kan er ook een vermindering in spierkracht optreden. De levensverwachting van mensen met COPD is verschillend. Het hangt vooral af van hoe de ziekte zich ontwikkelt.

Voorkomen is beter dan genezen

Feit blijft dat voorkomen beter is dan genezen. Denkt u een verhoogd risico te lopen op COPD? Neem dan contact op met uw huisarts voor overleg en pas indien nodig uw levensstijl aan.

Next article