Home » Ouderschap » Saar Koningsberger: “Als ouder moet je zelfvertrouwen ontwikkelen”
Saar Koningsberger

Saar Koningsberger: “Als ouder moet je zelfvertrouwen ontwikkelen”

Actrice en presentatrice Saar Koningsberger is moeder van Scottie (3) en ze heeft haar eigen onderneming. Hoe gaat zij om met de hectiek van het jonge ouderschap?

Hoe verliep het zwanger worden bij jou?

“Na het stoppen met de pil had ik geen cyclus. We zijn daarom al vrij snel een fertiliteitstraject ingegaan. Dat was een intense tijd met allemaal ‘moetjes’: drie keer per week naar het ziekenhuis, jezelf spuiten met hormonen. En het duurde een tijd voordat we de juiste cocktail aan hormonen hadden gevonden. Maar gelukkig raakte ik uiteindelijk zwanger!”

Hoe ervoer jij die eerste tijd na de geboorte van Scottie?

“Die eerste weken was ik enorm overwhelmed. Er ging een extra klepje in mijn hart open met een onuitputtelijke bron van liefde. Die periode leefde ik in een serene bubbel, maar het was ook emotioneel. De hormonen gieren door je lijf en je slaapt bijna niet. Daarom hebben wij in het begin ook het kraambezoek afgehouden. Het is belangrijk om eerst goed te landen.”

Wat waren voor jou de grootste uitdagingen van het moederschap?

“Ik wilde graag het ouderschap en mijn bedrijf Lakwerk combineren, maar soms wilde ik te veel tegelijk. De hechtingen van mijn bevalling zaten er nog in en ik tekende al het huurcontract voor onze nieuwe nagelsalon. Door die drukte kreeg ik last van stress en buikpijn. Dat was een wake-up call: ik moest iets veranderen. Ik wilde ook tijd vrijmaken voor spontane dansjes met Scottie in de badkamer of voor urenlang koekjes bakken. Daarom ben ik beter voor mezelf gaan zorgen zodat er meer ruimte kwam om een relaxte moeder te zijn.”

Heb je wel eens wat gemerkt van de moedermaffia?

“Volgens mij krijgt iedere moeder daarmee te maken. Heb je goeie tips en adviezen? Ja graag! Maar graag zonder oordeel. Het is als jonge ouder belangrijk om zelfvertrouwen te ontwikkelen, zodat je kunt varen op je moederinstinct. Je weet vaak zelf het beste wat je kind nodig heeft.”

Wat zijn jouw tips om carrière en ouderschap te combineren?

“Ga voelen! Zelf heb ik te lang vanuit mijn hoofd gehandeld. Als vrouwen zijn we geneigd om alles perfect te willen doen. Maar dan loop je leeg. Dus doe waar je behoefte aan hebt. Soms wil ik gewoon bij m’n dochter zijn en dan kan de rest van de wereld even barsten.”

Wat wil jij aan Scottie in de opvoeding meegeven?

“Ik gun haar die levensinstelling dat ze onbevangen haar eigen weg vindt. Ik heb zelf veel gereisd en dat gevoel van: de wereld ligt aan m’n voeten, dat gaf mij kracht. Dat kan ‘m in kleine dingen zitten, zoals een leuke middag samen of een slappelachmoment. Wij willen haar de veiligheid en stabiliteit meegeven zodat ze vol levenslust haar eigen pad kan ontdekken.”

Next article