Home » Overgang » De overgang maakt je heel
Overgang

De overgang maakt je heel

vrouw van middelbare leeftijd
vrouw van middelbare leeftijd

De overgang is een transformatieproces. Aan het eind van de tunnel wacht een mooie tijd, zegt Lisette Thooft. Ze is coach en schrijfster en meent dat de overgang vrouwen dichter bij zichzelf brengt.

Geschreven door Marjolein Straatman

avatar

Lisette Thooft

Coach & Schrijfster

“Natuurlijk is de overgang soms heel zwaar. Gelukkig biedt de periode erna hoop. Voor mijn boek “De beste tijd van je leven, spiritueel door de overgang” sprak ik 45 vrouwen. Vrijwel allemaal gaven ze aan dat ze zich na de overgang fijner en meer zichzelf voelden dan ooit.”

Authenticiteit

“Tijdens de overgang maken vrouwen een transformatieproces door; een transitie van een fase waarin geslachtshormonen hen de kant van anderen opduwen naar een tijd waarin ze veel meer bij zichzelf komen en authenticiteit vinden. Het betekent eindelijk doen wat jíj wilt en niet meer hoeven reageren en acteren op allerlei prikkels. Een spiritueel gevoel. Het wordt eindelijk leuk.

Voor je dat punt bereikt moet er wel veel gebeuren. Tijdens de overgang zijn vrouwen gevoeliger, ook voor het leven dat ze ervoor altijd hebben geleefd. Soms vraagt dat aanpassingen. Naast zo gezond mogelijk leven kun je bijvoorbeeld beginnen met meditatie of misschien wel minder gaan werken. Als je er maar jezelf van wordt. Of ‘heel van wordt’, zoals ik het noem.”

Tijdens de overgang zijn we gevoeliger

Wat is er nodig?

“De puberteit is het eerste transformatieproces dat je als vrouw beleeft en dat gaat redelijk vanzelf. Het mooie aan de overgang is dat je dit proces veel bewuster kunt doorlopen. Je kunt actief bezig zijn met wat je voelt en wat ervoor nodig is om heel te worden. Misschien betekent het wel dat je eindelijk stopt met willen pleasen.

Ook geloof ik dat vrouwen elkaar kunnen helpen. Met het bieden van een veilige omgeving gevuld met compassie. Dat is lastiger dan je denkt. Vrouwen oordelen erg veel over zichzelf en elkaar. Wees dus mild. Als je het voor jezelf bent, word je het ook voor anderen.”

Thoofts tips om bij jezelf te komen

  • Onderzoek wat je echt nodig hebt en wat je ziel wil
  • Leef zo gezond mogelijk
  • Praat over wat je voelt tijdens de overgang
Next article