Home » Overgang » 4 vragen aan de huisarts over menopauze
Huisarts

4 vragen aan de huisarts over menopauze

Laptop van een huisarts
Laptop van een huisarts

De overgang roept soms best wat vragen op. Gelukkig weet de dokter raad. Huisarts Hedwig Vos beantwoordt de vragen van vier lezeressen.

Geschreven door redactie

Vraag 1

Lillian (57): “Ik moest stoppen met hormoontabletten tegen de overgang, omdat ik te maken kreeg met borstkanker. Al mijn overgangsklachten kwamen terug. Naar mijn idee wordt er niet serieus met de overgang omgegaan. Hoe kan dit?

Antwoord

Hedwig: “De overgang zit nog een beetje in de taboesfeer. Het probleem is dat het niet om een ziekte gaat maar om een verschijnsel. De klachten horen dus, hoe vervelend ook, een beetje bij deze fase. Het is natuurlijk wel heel naar als je wordt gezegd dat er niets aan te doen is.

Wat ik wel kan adviseren is om jezelf veel rust te gunnen, genoeg groente en fruit te eten, regelmatig naar buiten te gaan en goed voor jezelf te zorgen. Dat betekent ook ’s nachts goed rusten en niet met tablet en smartphone naar bed gaan. Draai liever een zacht muziekje als ontspanning voor de nacht.”


Vraag 2

Kim (34): “Ik ben vervroegd in de overgang geraakt en mijn moeder en oma hebben hetzelfde ervaren. Had ik maar eerder geweten dat mij dit zou overkomen; dan had ik mijn eitjes laten invriezen. Zijn dit soort situaties te voorkomen met onderzoeken of scans?

Antwoord

Hedwig: “Het is heel vervelend als je zo vroeg in de overgang komt. Niet alle vrouwen weten dat dit erfelijk kan zijn. De pil heeft hierop geen invloed en brengt je niet eerder in de overgang. Wel kom je bijvoorbeeld gemiddeld iets eerder in de overgang als je rookt.

Er bestaat een test, de AMH-test, waarmee de eicelvoorraad kan worden gemeten. Die kun je laten doen als er aanwijzingen zijn dat je vervroegd in de overgang komt of bent en een kinderwens hebt.”


Vraag 3

Stefanie (52): “Ik ben al enkele jaren in de overgang en heb last van een minder goed bespreekbare klacht: vaginale droogheid. Hebben veel vrouwen hier last van, hoe ontstaat dit en wat kan ik zelf doen?

Antwoord

Hedwig: “Vaginale droogheid is naast opvliegers en nachtelijk zweten hét kenmerk van de overgang. Het wordt onder meer veroorzaakt door een afname van het hormoon oestrogeen. Bijna elke vrouw heeft ermee te maken, al kunnen vrouwen die een verminderd actief seksleven hebben er minder van merken.

In het geval van jeuk en een branderig gevoel kan een vette crème verzachten. Bij de seks helpt het sommige vrouwen om meer de tijd te nemen aangezien het nu eenmaal langer duurt om vochtig te worden. Vaker seks hebben helpt soms ook. Werkt dat niet, dan kun je kiezen voor glijmiddel en daarna eventueel voor plaatselijke hormonen.”


Vraag 4

Emmy (55): “Ik heb het laatste jaar veel stress gehad en ben zes jaar geleden met de pil gestopt. Eerst had ik niet veel klachten, maar sinds een jaar wel. Ik heb last van mijn darmen, een opgeblazen buik, een branderig gevoel als ik heb gegeten en een slechte stoelgang. Daarnaast heb ik pijn in mijn rug, schouders en nek. Ook heb ik haaruitval. Hoe kan dit, na jaren gestopt te zijn met de pil, ineens gebeuren?

Antwoord

Hedwig: “Gemiddeld kunnen vrouwen de pil veilig doorslikken tot 52 jaar. Het lastige aan het verhaal is dat ik niet weet wanneer Emmy haar laatste menstruatie heeft gehad en dus ongeveer in de overgang is geraakt. Het zou kunnen dat de klachten die ze noemt samenhangen met stress.

Haaruitval is in ieder geval geen direct symptoom van de overgang, maar kan best worden veroorzaakt door de stress van slecht slapen en vermoeidheid als gevolg van de overgang. Om de oorzaak te vinden moet je drie tot zes maanden teruggaan in de tijd.

Ook darmproblemen leiden niet rechtstreeks naar de overgang. Dit kan wel ontstaan als iemand zich tijdens de overgang slecht in haar vel voelt zitten. Het beste kan Emmy naar de huisarts gaan met haar verhaal.”


    
Next article