Skip to main content
Home » Publieke Gezondheid » De 5 grootste misvattingen over huidkanker 
Publieke Gezondheid

De 5 grootste misvattingen over huidkanker 

Foto: Max Manavi Huber

1. “Je hebt zeker veel onder de zonnebank gelegen?” 

Ironisch genoeg hield ik niet van zonnen. Ik ben opgegroeid met een moeder en twee oudere zussen, die het merendeel van de jaren ‘80 onder de zonnebank lagen. Ikzelf bleef liever binnen om stripboeken te lezen of te tekenen. Mijn moeder klaagde soms dat ik zo bleek was. Ze zei dan: “lieverd,” “jij mag best eens onder de zonnebank!”. Toen ik als tiener naar punk- en heavy metal-muziek begon te luisteren, was mijn bleke huid de perfecte manier om me af te zetten tegen de trendy zongebruinde huid. Als dokters mij nu vragen of ik veel onder de zonnebank heb gelegen in mijn leven, zeg ik: “Ik ging liever naar Iron Maiden concerten.” 

2. “Als je huidkanker hebt, kun je dat toch gewoon wegsnijden? Eitje!” 

Zelf dacht ik dit ergens ook. In sommige gevallen van huidkanker is het zelfs een reële mogelijkheid. Toen de dermatoloog me vertelde dat ik een melanoom had, bleef ik vrij kalm. Ik begreep niet wat de consequenties van het verwijderen van dit kleine stukje huid konden zijn, behalve dat ik misschien een paar weken niet kon zwemmen of in de zon mocht. De dokter kwam naast me zitten, keek me aan, en zei: “Ik kan niet beloven dat het goed komt, misschien wel, maar je leven zal nooit meer hetzelfde zijn.” Het duurde even voordat ik besefte wat hij bedoelde.

3.“Oh, het is maar huidkanker en niets ernstigs, zoals borstkanker.” 

Ik vond het best verwarrend dat mijn familie een idee van “oh, gelukkig is het maar huidkanker en niet een echt enge vorm van kanker” in hun hoofd hadden. Aan de ene kant wilde ik dat zij mijn medische situatie serieus namen, maar aan de andere kant wilde ik dat ze zich geen grote zorgen zouden maken. De ene keer wil ik uitschreeuwen dat er een 50/50 kans is dat mijn ziekte mijn dood wordt, de andere keer wil ik een stoere en sterke vrouw zijn die haar angst alleen draagt. Is het niet vreemd dat sommige mensen vormen van kanker met elkaar vergelijken, alsof het een wedstrijdje is? 

4. “Huidkanker ziet er super vies uit” 

Eén van de misvattingen over huidkanker die ik zelf had, voordat ik ziek werd, was gebaseerd op de weinige informatie die ik in brochures over huidkanker was tegengekomen. De afbeeldingen in die brochures waren vaak close-ups van enge, grote…. dingen. Deze zagen er zo vies uit dat ik dacht: “Nou, als ZOIETS op je huid groeit, ren je zeker naar de dokter.” Maar het is helemaal niet altijd zo makkelijk om deze ziekte te herkennen. Gelukkig kun je jezelf hierin trainen, zodat je weet waar je op moet letten. Daarom heb ik een game ontwikkeld die mensen gratis kunnen spelen om te leren waar we ze op moeten letten: www.spotthedot.org/game 

5. “Mensen met een donkere huid kunnen geen huidkanker krijgen.” 

Wat veel mensen niet weten is dat mensen van alle leeftijden, geslacht en kleur, ook mensen met een donkere huid, huidkanker kunnen krijgen. Huidkanker discrimineert niet. Er is een algemene misvatting dat mensen met een donkere huid geen risico lopen op huidkanker. Wanneer huidkanker wordt gediagnosticeerd bij mensen met een kleur, bevindt deze zich zelfs vaak in een laat stadium op het moment van diagnose. Dit kan dodelijk zijn als de persoon melanoom heeft, een type huidkanker dat zich snel kan verspreiden. Behandeling voor elk type huidkanker kan in de late stadia moeilijk zijn. 

Next article