Skip to main content
Home » Publieke Gezondheid » Eczeem bij je baby: “je leeft een geïsoleerd leven”
Publieke Gezondheid

Eczeem bij je baby: “je leeft een geïsoleerd leven”

Eczeem is een huidziekte die niet enkel volwassenen tergt, maar ook bij baby’s voorkomt. Wat kunnen nieuwe moeders het beste doen en waar moeten ze op letten? Jerney van Duijvenvoorde, moeder van Melody en ervaringsdeskundige, legt het uit. 

Hoe oud was Melody toen je ontdekte dat zij last heeft van eczeem? 

“Eigenlijk zagen we het direct bij de geboorte. Haar huid was extreem rood en droog. Na een week hadden de artsen in de gaten dat ze zich probeerde te bewegen omdat ze zo’n last had van jeuk.” 

Wat waren de symptomen van het eczeem en hoe uitte zich dat bij Melody? 

“Als baby had ze grote hoeveelheden berg, maar ook ruwe en rode plekken op haar wangen. De plooitjes in haar armen en benen raakten ontstoken. Dat waren duidelijke symptomen.  Wat het meest opviel, waren de rode plekken nadat ze melk had gedronken. Die vlekken gaven bijna licht. Naarmate ze ouder werd, zag je dat ze op zoek was naar plekken waar ze haar armen tegenaan kon schuren, om van de jeuk af te komen.”

Welke invloed had het eczeem op jou als jonge moeder in het dagelijks leven en op dat van Melody?  

“Artsen zijn voorzichtig met het stellen van een diagnose. Ik zag dat de huid van Melody heel heftig reageerde op bepaalde prikkels. Het is belangrijk om als moeder vroegtijdig aan de bel te trekken. Anders raakt het kind oververmoeid, word je als ouder ook moe en dan wordt het heel lastig om consequent te blijven met het smeren van zalfjes tegen het eczeem. Melody was veel ziek. Een middagje peuterzwemmen kon gewoon niet en de kinderboerderij was geen optie, want dan begon alles te jeuken. Je leeft een geïsoleerd
leven.” 

Hoe kwam je erachter wat haar eczeem triggert? 

“Het was vanaf het begin duidelijk dat Melody niet goed tegen melk kan. Daarna ben ik gaan observeren en hield ik alles bij in een boekje. Houd er als nieuwe moeder rekening mee dat sommige triggers pas na vier uur symptomen vertonen. Dan moet je nagaan wat je die dag gedaan hebt om te ontdekken waar je kindje op reageert. Heeft ze een dier geaaid of heb ik ander wasmiddel gebruikt? Tegenwoordig zie ik ‘s ochtends al aan de roodheid van haar huid dat we die dag een beetje rustig aan moeten doen.” 

Welke behandelingen werkten uiteindelijk wel en niet voor Melody? 

“Een arts had ons aangeraden om eens een chloorbad te proberen en daarna Melody in te smeren met hormonale zalf. Dat werkt heel goed voor ons. Soms raadt de arts aan om dun te smeren, maar ik zag juist veel beter resultaat als ik het dik opsmeerde. Verbandkleding biedt ook een uitkomst. Dan kun je de huid tijdens het slapen beter beschermen tegen krabben.”  

Wat zou je jonge moeders in een vergelijkbare situatie als advies meegeven? 

“Mijn beste advies zou zijn om in te zetten op de nachtrust. Zorgen dat het kindje echt goed slaapt. Dan is het makkelijker vol te houden. Je kindje goed invetten met zalf en met verbandkleding in bed leggen. Een vast ritme is natuurlijk voor alle kinderen belangrijk, maar kindjes met eczeem hebben daar echt baat bij. Daarnaast veel observeren, uitproberen en kijken waar je kind op reageert.” 

Tips

1. Handen wassen 

2. Verwarm crèmes in je handen

3. Smeer in cirkels, zonder te wrijven

4. Vraag iemand om te helpen met je rug

Voor meer informatie over constitutioneel eczeem, kijk op de website van de VMCE.

Next article