Skip to main content
Home » Publieke Gezondheid » Een gezonde leefstijl is meer dan gezonde voeding en niet roken 
Publieke Gezondheid

Een gezonde leefstijl is meer dan gezonde voeding en niet roken 

Wie kampt met gezondheidsproblemen komt vaak in een negatieve spiraal terecht. Maar dat hoeft lang niet altijd, vindt Wim Tilburgs.   

Wim Tilburgs had last van hoge bloeddruk en diabetes type 2. “Ik woog 125 kilo en ik kon nog geen 500 meter lopen. Ik was bijna dood.” Hij ontdekte dat er veel winst te behalen is met een gezonde leefstijl. Inmiddels zit Tilburgs al zeven jaar op een gezond gewicht en loopt hij binnenkort alweer zijn tweede halve marathon. Hij richtte de stichting Je Leefstijl Als Medicijn op. “Bepaalde ziektes kunnen we oplossen of eventueel zelfs voorkomen door gezonder te leven.”  

Ongezonde kettingreactie  

Leefstijl is meer dan alleen gezond eten en niet roken. Tilburgs: “Voor een gezonde leefstijl moet je werken aan zes pijlers: voeding, beweging, ontspanning, verbinding, slaap en middelengebruik (zoals alcohol). “Als ‘t niet goed zit op meerdere pijlers, krijg je een kettingreactie: slechte voeding kan je slaap verstoren, slaaptekort kan stress veroorzaken, stress veroorzaakt overgewicht, enzovoorts.”  

Als ‘t niet goed zit met meerdere pijlers, krijg je een kettingreactie: slechte voeding kan je slaap verstoren, slaaptekort kan stress veroorzaken, stress veroorzaakt overgewicht, enzovoorts

“Veel gezondheidsproblemen brengen je stofwisseling in de war,” vertelt Tilburgs. “Overgewicht is een belangrijke boosdoener: het verstoort je energiehuishouding en hormoonbalans. Daardoor kun je de suiker en de vetten in je bloed niet meer goed managen. De één krijgt daardoor een grote kans op hart- en vaatziekten, de ander een grote kans op diabetes of kanker. Je lichaam raakt uit balans. Veel mensen worden ook neerslachtig waardoor je moeilijk de motivatie vindt om aan je leefstijl te werken. 

Positieve spiraal  

Tilburgs besloot zeven jaar geleden om geen bewerkte voeding en snelle koolhydraten meer te eten. “Ik kreeg direct meer energie en de mist in mijn hoofd trok op. Daardoor sliep ik beter en kreeg ik zin om te bewegen.” Want wie gezond eet én gaat sporten, komt in een positieve spiraal terecht. “Door te sporten krijg je meer spiermassa. Daardoor verbrand je meer energie, daalt je bloedsuiker en krijg je weer minder trek in zoet. Door aan je basisconditie te werken wordt je vetverbranding weer gezond.”   

Tilburgs besloot bij een atletiekvereniging te gaan. “Met een groepje mensen samen joggen en na afloop koffie te drinken. Dat is zowel gezond als gezellig.” Tilburgs snapt dat het moeilijk is om je leefstijl om te gooien. “Vaak hebben mensen een ‘wake-up call’ nodig zodat ze de urgentie voelen. En door samen te sporten of hulp te vragen van een coach of diëtist motiveert het om door te gaan.” 

Next article