Skip to main content
Home » News » Vertrouwen op je eigen hart: Maxine’s verhaal
Hart

Vertrouwen op je eigen hart: Maxine’s verhaal

Voldoende bewegen, gezond eten, genoeg slapen. Het is allemaal belangrijk. Dat weten we allemaal best. Maar hoe pak je het aan, zo’n gezonde leefstijl? Maxine Bosman deelt tips en adviezen. Ze put daarbij uit haar kennis als voedingsdeskundige, communitybeheerder bij Harteraad én uit haar persoonlijke ervaring. 

Maxine (49) heeft zelf een hartaandoening en woont in Deventer. Ze had een leuke en drukke baan als vestigingsmanager van een uitzendbureau. In 2008 kreeg ze een zwaar hartinfarct. De oorzaak: atherosclerose, door een erfelijke aandoening waarbij er verkalking is in de slagader. Ook haar vader had hier last van en is helaas op 51-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen hiervan.  

Geen stress  

Aanvankelijk werd haar hartinfarct niet herkend, vertelt ze. “Ik ben weggestuurd bij de dokterspost. Het zou slok- darmkramp zijn. Een andere specialist stelde de diagnose burn-out, en het zou tussen mijn oren zitten. Uiteindelijk ben ik naar cardioloog Angela Maas gegaan. Zij is gespecialiseerd in vrouwenharten. Dat was mijn redding, want een paar weken later lag ik op de operatietafel.” Omdat haar hartinfarct zo lang over het hoofd was gezien, raakte Maxine een derde van haar hartfunctie kwijt. Vanaf 2019 verergert de hartaandoening. Voortaan moest ze het heel rustig aan doen.  

Toch wil Maxine haar eigen ervaring delen met andere vrouwen. En zet ze zich op verschillende manieren in als vrijwilliger bij Harteraad, het expertise centrum voor het leven met een hart- en vaataandoening. Zo beheert ze sinds kort een community speciaal voor vrouwen met een hartaandoening. In deze community deelt ze haar eigen ervaring en delen anderen wat hen overkomt. Een luisterend oor of praktische tips zijn heel welkom, weet ze uit eigen ervaring. 

Het hele ziekteproces kan soms heel alleen voelen. Dit is een mooie plek om elkaar online te ontmoeten en iemand een hart onder de riem steken. 

Hartrevalidatie  

“Een hartaandoening heeft veel impact”, weet ze. “Je bent geneigd minder te bewegen, uit angst en omdat je weinig energie hebt. Dat beïnvloedt het slapen, het eten en je gewicht. Ook beïnvloedt het je mentale gezondheid.” Hartrevalidatie is volgens Maxine daarom heel belangrijk. “Stapje voor stapje durfde ik weer meer te bewegen en ontdekte ik mijn grenzen. Ik kreeg weer vertrouwen in mijn lichaam. Ziekenhuizen bieden hartrevalidatie niet bij elke aandoening aan, maar je hebt er recht op. Vraag daar dus naar.”  

Blijven bewegen en eet gezond 

Dé uitdaging is dat je blijft bewegen en gezond eet. Want als je niet oppast, verval je in je oude patroon. Maxine geeft advies: “Zoek allereerst een beweegactiviteit die bij je past. En: bouw het rustig op. Ik begon met kleine stukjes wandelen en nu doe ik intervaltrainingen. Maak de activiteit gezellig. Vraag bijvoorbeeld een vriendin mee.”  

Het kan best lastig zijn om zelf een goed dieet samen te stellen én vol te houden. Laat je helpen door een diëtist of een gewichtsconsulent. De effecten van gezond eten zijn namelijk groot, weet Maxine uit eigen ervaring. “Je slaapt beter en krijgt meer energie. En voor mijzelf betekent mijn dieet een kleinere kans op een nieuw hartinfarct.” Wat voor bewegen geldt, gaat ook op voor gezond eten: begin met kleine stapjes. “Maak eerst eens een paar kleine gezondere keuzes. Zoals: minder verzadigde vetten eten. Je eten op smaak brengen met kruiden in plaats van met zout. En geen suiker meer in je koffie of thee. Als dat lukt, word je mentaal gestimuleerd om verder te gaan, vooral als je de positieve effecten begint te merken.”  

Bij alles wat je doet is het belangrijk om stress te vermijden en je grenzen te bewaken. “Want als je op een goede dag te veel doet, dan moet je dat de dag erna bezuren. Je mag best wat egoïstisch zijn. De ander snapt dat meestal prima, is mijn ervaring.”  

Over Harteraad  

Harteraad is hét expertisecentrum voor het leven met hart- en vaataandoeningen. Zij helpen mensen met een hart- of vaataandoening en hun naasten met praktische, sociale en emotionele steun. Samen met vrijwilligers, vaak ook ervaringsdeskundigen, biedt Harteraad een veilige plek voor het uitwisselen van kennis, ontmoetingen en ervaringsverhalen. Zodat je je leven weer zo optimaal mogelijk kan leven, ondanks je aandoening. Wil je meer lezen over ‘Grip op je gezondheid’? Download dan hun gratis magazine.  

Next article