Skip to main content
Home » Publieke Gezondheid » Hoe houd je je hersenen gezond?
Publieke Gezondheid

Hoe houd je je hersenen gezond?

Houd hersenen gezond
Houd hersenen gezond

Of je nu een boek leest, eten kookt of televisie kijkt, je hersenen zijn bij alles wat je doet van levensbelang. Gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend. Veel mensen krijgen gedurende hun leven te maken met een hersenaandoening. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je hersenen in een zo goed mogelijke conditie te houden.

Beweeg regelmatig

Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson. Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben.

Ook zorgt het voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én de verbindingen tussen de hersencellen worden sterker. Door beweging verbetert bovendien de werking van signaalstoffen; hierdoor verloopt de communicatie tussen hersencellen steeds soepeler. Je hoeft niet elke dag hevig te sporten om je hersenen gezond te houden. Dagelijks een half uurtje stevig wandelen of fietsen is al heel effectief. Zorg wel dat hartslag omhoog gaat tijdens het bewegen.

Slaap effectief

Slaapexperts zijn het erover eens: goede slaap is niet alleen belangrijk om goed te functioneren, maar ook om gezondheidsschade te voorkomen. Slapen gaat niet alleen over de slaapkwantiteit (hoeveel uur je per nacht slaapt) maar juist om je slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is). Tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon. Bepaalde hersencellen krimpen, waardoor er meer ruimte tussen de cellen komt. Daardoor kunnen die cellen hun afvalstoffen beter afvoeren. Goede slaap betekent dat dus eigenlijk dat je hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Verder gaat tijdens je slaap je geheugen aan het werk: alles wat je overdag hebt meegemaakt en geleerd wordt verwerkt en wat belangrijk is om te onthouden wordt tijdens je slaap opgeslagen in je langetermijngeheugen. Goede slaap is dus essentieel voor je hersenen.

Daag je hersenen uit

Door eens iets anders te doen dan anders zorg je dat je hersenen nieuwe verbindingen aanmaken. Daag je hersenen dus uit en doe dingen die nieuw voor je zijn. Doe eens een andere puzzel dan je gewend bent, loop een ander ommetje door je wijk of leer een instrument bespelen in plaats van een avondje tv. En wordt de nieuwe activiteit weer een automatisme? Doorbreek ‘m dan opnieuw. Blijf op zoek naar uitdagingen en zorg voor afwisseling.

Aan de slag!

Je kunt dus veel doen om de gezondheid van je hersenen zo goed mogelijk te houden. Het fit houden van je hersenen is iets waar je regelmatig in moet investeren. Laat je niet uit het veld slaan als het niet meteen lukt of als de verbetering niet meteen merkbaar is. Je inspanningen hebben wel degelijk invloed op de gezondheid van je hersenen. Hoe eerder je ermee begint, hoe beter. Dus ga aan de slag!

Wil je meer tips en informatie over gezonde hersenen? Kijk dan op www.hersenstichting.nl.

Next article