Skip to main content
Home » Publieke Gezondheid » Een gezonde levensstijl door lief te zijn voor jezelf
Levensstijl

Een gezonde levensstijl door lief te zijn voor jezelf

Radmilo Soda
Radmilo Soda

Radmilo Soda (48), vicewereldkampioen boksen, personal trainer, lifestylecoach en ondernemer: “Als personal trainers zijn wij mede verantwoordelijk voor de gezondheid van onze samenleving.”

Samen een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is voor iedereen te bereiken. Hier is echter wel wilskracht, regelmaat en kennis voor nodig. Als personal trainer of lifestyle coach kun je dit bieden.

Het ondersteunen en motiveren van de klant en het overbrengen en delen van jouw kennis kan een enorm verschil maken in het leven van jouw klant. Wanneer zij een gezonde levensstijl hebben gevonden die bij hen past, zijn zij ook in staat dit door te geven aan anderen, hun naasten en hun kinderen.

Dit is iets wat we met zijn allen kunnen doen en waarom zouden we dat niet doen? Het is veel leuker om samen te werken en samen te zijn!

Kinderen

Waarom is het nou zo belangrijk dat ouders hun kinderen een gezonde leefstijl bijbrengen? Wat wij als kind leren, blijft ons de rest van het leven bij. Dit betekent niet dat jij altijd hetzelfde zult blijven doen, de verschillende levensfases zorgen ervoor dat het vele bewegen bijvoorbeeld door financiële of praktische omstandigheden niet altijd meer mogelijk is.

Vaak is er ook te weinig tijd in de drukke levens die de meesten van ons lijden. Wat wel zo is, is dat de intentie om veel te blijven bewegen, gezond te eten en goed voor onszelf te zorgen, altijd bij je zal blijven als je dit als kind hebt geleerd en gewend bent.

Kinderen die altijd op de fiets of lopend naar hun vriendjes of naar school gingen zullen later waarschijnlijk ook vaker naar het werk gaan op de fiets in plaats van de auto te pakken. Kinderen die van jongs af aan bij sportclubs hebben gezeten, hebben een grotere kans om de rest van het leven ook bij sportclubs betrokken te blijven.

Kennis en gewenning

Zoals je misschien al opgevallen was gaat het voornamelijk om de juiste kennis hebben en daarnaast is het een kwestie van gewenning. Het begint allemaal met de juiste kennis.

Heel simpel gezegd, je kunt niet van iemand verwachten dat hij of zij genoeg groenten binnenkrijgt, als deze niet weet dat groenten gezond en belangrijk zijn, of hoeveel dan ‘genoeg’ is. Met deze kennis gaat uiteindelijk gewenning gepaard.

Het kost het lichaam doorgaans zo’n 21 dagen om zich aan te passen aan een andere leefstijl. Geef jezelf dus genoeg tijd zodat deze gewenning ook daadwerkelijk plaats kan vinden.

Wees lief voor jezelf

Dat is meteen een koppeling naar het volgende: wees lief voor jezelf. Het leven bestaat tegenwoordig voor velen uit vele verplichtingen en verwachtingen, die stress op kunnen leveren.

Een beetje stress is gezond en zal ons stimuleren om beter te presteren, maar komt deze stress te vaak naar voren, dan kan dit je in de weg gaan zitten en op lange termijn kan het zelfs schadelijk zijn.

Zorg dus dat je genoeg momenten voor jezelf inbouwt in de week. Momenten waarop je even niks hoeft en alleen bent. Daarnaast kan het goed zijn om jezelf kleine, realistische doelen te stellen.

Dit geeft een succeservaring en laat je lichaam rustig wennen aan nieuwe gebruiken. Wanneer je meteen (onrealistisch) hoge doelen stelt, zal je tegen teleurstellingen aanlopen en vraag je misschien wel veel te veel van jouw lichaam.

Tips

– Werk samen voor een gezonde leefstijl

– Leer jouw kinderen een gezonde leefstijl aan, met kennis en gewenning

– Geef je lichaam voldoende tijd om zich aan te passen

– Stel jezelf realistische kleine doelen

– Wees niet te hard voor jezelf

Next article