Home » Publieke Gezondheid » NL Actief Preventiecentra: verstand van zaken, gevoel voor mensen
Publieke Gezondheid

NL Actief Preventiecentra: verstand van zaken, gevoel voor mensen

Vrouw tijdens sportles met weestandsbanden
Vrouw tijdens sportles met weestandsbanden

Onbezorgd sporten en bewegen. Dat lijkt zo vanzelfsprekend. Maar dat is het voor vele Nederlanders niet. Bijvoorbeeld omdat ze een ziekte of aandoening hebben. Dat vraagt om speciale begeleiding. Om professionals met verstand van zaken en gevoel voor mensen.

Deze professionals werken in de ruim 120 NL Actief Preventiecentra in Nederland. Centra die gespecialiseerd zijn in de leefstijlbegeleiding van mensen met (een verhoogd risico op) een chronische aandoening zoals diabetes, niet aangeboren hersenletsel, maar ook met overgewicht/obesitas. In deze Preventiecentra kunnen zij veilig, verantwoord en met plezier sporten.

Ieder NL Actief Preventiecentrum werkt volgens een afgesproken protocol waarin metingen en persoonlijke programma’s vastgelegd zijn om klanten optimaal te begeleiden. Deze begeleiding wordt – individueel en in groepsverband – uitgevoerd door speciaal opgeleide professionals.

Close-upfoto van vrouw die twee gewichten vasthoudt.

Een Preventiecentrum werkt samen met huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten en met de gemeente. Deze partners in zorg verwijzen door naar de NL Actief Preventiecentra, omdat ze weten dat die de juiste zorg leveren en de professionals over de juiste kwalificaties beschikken. Met andere woorden: bij een NL Actief Preventiecentrum is deze doelgroep in goede handen. Niet alleen als het gaat om sporten en bewegen, maar ook om het brede pallet van gezonde leefstijl: bewegen, slaap, voeding, ontspanning, balans in mentale belastbaarheid.

En wat ook heel belangrijk is: ze kunnen sporten met anderen die dezelfde aandoening hebben. Dat zorgt voor meer onderling begrip voor elkaars mogelijkheden, uitdagingen en beperkingen. En het zorgt er ook voor dat deze groep niet thuis blijft, maar letterlijk en figuurlijk in beweging komt. De NL Actief Preventiecentra geven dan ook een impuls aan het versterken van sociale relaties en het tegengaan van eenzaamheid.

De ruim 120 NL Actief Preventiecentra vormen een landelijk, groeiend netwerk. Mensen kunnen daardoor dichtbij huis terecht voor een laagdrempelig en betaalbaar aanbod op maat.

Meer informatie: www.nlactief.nl

Next article