Home » Publieke Gezondheid » Obesitas is een chronische ziekte, geen leefstijlkeuze
Publieke Gezondheid

Obesitas is een chronische ziekte, geen leefstijlkeuze

Overgewicht dient niet veroordeeld te worden, maar te worden behandeld als een chronische, terugkerende ziekte. Huisarts Joriet Kanbier-Schneider en Natasja Wijling, ervaringsdeskundige en medeoprichter van de Nederlandse Vereniging voor Overgewicht & Obesitas (NVOO), pleiten voor deze erkenning.

In Nederland kampt maar liefst 50 procent van de bevolking met overgewicht en 16 procent met obesitas. We kunnen deze problemen niet langer negeren en moeten er iets aan doen.

Factoren en voedselonzekerheid 

Kanbier-Schneider: “Er zijn complexe factoren die van invloed zijn op gewichtstoename. Naast de bekende, zoals voeding en beweging, kunnen genetica, hormonen, stress, stofwisseling en slaappatronen van invloed zijn. Een groot aantal mensen lijdt tegenwoordig aan voedselonzekerheid. Veel mensen die in armoede leven, hebben geen toegang tot gezond voedsel of mogelijkheden om te sporten. Preventie is de sleutel in de strijd tegen overgewicht, vooral bij jonge kinderen. Niet alleen het kind helpen is voldoende; ouders moeten betrokken worden om een verschil te kunnen maken.”

Rol van de omgeving

Natasja Wijling vecht al haar hele leven met haar gewicht. “Ik kampte met een sociale druk om geaccepteerd te worden door mijn omgeving, waardoor zelfs het halen van een ijsje met mijn kinderen een uitdaging werd vanwege de schaamte die ik voelde.” Uiteindelijk lukte het Natasja om meer dan vijftig kilo af te vallen. “Dit kwam door mijn diagnose van diabetes type 2, die de aanleiding was om hulp te zoeken.” Kanbier-Schneider merkt op: “Er komen weinig patiënten naar mijn praktijk met het verzoek om af te vallen. Wel met klachten die worden geassocieerd met overgewicht, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsaandoeningen.

Verandering in denkwijze is nodig

Joriet benadrukt dat een verandering in denkwijze nodig is bij zowel zorgverleners als patiënten: “Er heerst nog steeds stigmatisering, wat voor patiënten vaak moeilijk is om mee om te gaan. Ik vind het vreemd dat er huisartsen zijn die obesitas nog steeds niet beschouwen als een chronische aandoening. Mensen de sportschool injagen en minder laten eten is geen oplossing.” Natasja (h)erkent dit vanuit haar eigen ervaring. “Ik heb alle diëten geprobeerd. Ik verloor tien kilo, maar kwam daarna weer dertien kilo aan. Het aanpakken van obesitas is niet makkelijk, maar met hulp en discipline is het mogelijk. Laten we de stigma’s en het negatieve gevoel rond obesitas afbreken. Iedereen zou vrij moeten zijn om het lichaam dat ze hebben te omarmen en ervan te genieten.”

Troost, hulp en een maatje

Natasja is bestuurslid van NVOO. Ze is zich sterk bewust van de eenzaamheid die gepaard gaat met het leven met zwaarlijvigheid. “Ik was verbaasd dat er niet meer ondersteuning was voor mensen met overgewicht. De vereniging brengt mensen met overgewicht en obesitas bij elkaar, zodat ze elkaar kunnen helpen. Via ons digitale platform kunnen leden ervaringen, tips, advies en meningen delen en met elkaar in contact blijven. In een veilige omgeving zonder stigmatisering. Een uniek aspect van deze community is de mogelijkheid voor leden om O-buddies (lotgenoten met overgewicht of obesitas) te vinden, die ze kunnen vertrouwen en waarmee ze nauwe banden kunnen opbouwen. We bieden onze leden een bron van informatie, troost en hulp. We organiseren leuke activiteiten zoals workshops, trainingen en samenkomsten tijdens O-buddy avonden.

Next article