Skip to main content
Home » Publieke Gezondheid » Stoppen met roken voor een rookvrije generatie
Publieke Gezondheid

Stoppen met roken voor een rookvrije generatie

Kinderen op een speelplein
Kinderen op een speelplein

Driekwart van de Nederlanders vindt het belangrijk dat onze samenleving zich inzet voor een rookvrije generatie. Rookvrije omgevingen spelen hierin een grote rol. In de afgelopen jaren is er een steeds grotere groep Nederlanders die verschillende omgevingen geheel rookvrij willen zien.

Profielfoto Mischa Stubentisky

Mischa Stubenitsky

Woordvoerder van KWF kankerbestrijding

200 gemeenten

“Het aantal gemeenten dat zich actief inzet voor een rookvrij beleid groeit sterk. Inmiddels zetten ruim 200 gemeenten zich in voor de bescherming van kinderen tegen roken.

Hiermee krijgt het thema ook op lokaal niveau steeds meer vorm”, vertelt Mischa Stubenitsky woordvoerder van KWF Kankerbestrijding. Gemeenten werken er hard aan om de omgevingen waar veel kinderen komen rookvrij te maken.

Dit beleid wordt gesteund door de burgers. 65% van de Nederlanders is voor een actieve rol van de gemeente. “Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet.” 

Uitdagingen

“Er worden al veel stappen gemaakt richting een rookvrije generatie. Helaas is de oplossing niet zo eenvoudig als louter drukken op een knop.” De verschillende maatregelen zoals accijnsverhoging, voorlichting, rookvrije omgevingen en hulp om te stoppen met roken zullen hier aan bij moeten dragen.

Er zijn twee dingen zeker: stoppen met roken is moeilijk en zien roken doet roken. Ruim 8 op de 10 jongeren tussen de 12 – 18 jaar vindt het duurder maken van sigaretten een goed middel om te voorkomen dat leeftijdgenoten beginnen met roken. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door I&O Research onder ruim 1.000 jongeren in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij over de recent ingevoerde accijnsverhoging.

Het onderzoek bevestigt dat de nieuwe generatie niet-roken de norm is. Tot slot: “Ik hoop dat geen enkel kind begint met roken.”

Op weg naar een Rookvrije Generatie

De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds

Next article