Home » Publieke Gezondheid » Je maakt je eigen handboek voor stoppen met roken
Sponsored

Adriaan van der Eijk (41) is begin 2019 gestopt met roken, met de methode van WeQuit. “Ik voel meer adem en heb meer energie!”

Adriaan heeft twintig jaar gerookt. De afgelopen jaren werd hij kortademig, mede door de lichte vorm van astma die hij heeft. “Met sporten liep ik tegen mijn max aan. Daarom wilde ik weer een serieuze poging doen om te stoppen.

Roken is een heel nare gewoonte, en deze methode richt zich op het omvormen van die gewoonte

Adriaan van Eijk (deelnemer WeQuit)

Ik heb dat wel vaker gedaan, de langste periode was negen maanden. Nu hou ik het al vol sinds vorig jaar. Maar het is echt een van de moeilijkste dingen die ik in mijn leven heb gedaan.”

Gewoonte omvormen

Het online programma van WeQuit bestaat uit zes weken lang begeleiding door een psycholoog of gedragstherapeut.  Deelname is vanuit huis via beeldbellen met je telefoon.

“Roken is een heel nare gewoonte, en deze methode richt zich op het omvormen van die gewoonte”, legt Adriaan uit. “Je maakt samen met je coach en je groepje, voor jezelf een handboek om te stoppen met roken. Daarin staat ook wat je kunt doen als je toch weer een keer een sigaret opsteekt.

In plaats van jezelf te bestraffen en terug te vallen in je oude gewoonte, kun je de aanleiding van de terugval en de omstandigheden analyseren. Het geeft kracht om dat allemaal op te schrijven.”

Geen terugval, wel uitdagingen

Adriaan heeft ook een dagboekje bijgehouden over de uitdagingen die hij op een dag tegenkwam. Vooraf zag hij vooral op tegen gezellige situaties, want dan is de verleiding groot om weer te gaan roken. Door de groepssessies kon hij zich hier tegen wapenen en bleek dit nauwelijks een uitdaging.

Het lukt maar 3% van de rokers te stoppen zonder begeleiding. De kans om te stoppen neemt aanzienlijk toe als je een programma volgt

Joris Dullaert (behandelaar WeQuit)

Bovendien had Adriaan veel steun van een vriend, die eveneens ging stoppen met roken. “We konden elkaar als buddy’s steunen en samen het proces aangaan. Dat heeft ons allebei veel geholpen.”Adriaan heeft nauwelijks moeilijke momenten gehad. Hij heeft de eerste weken wel slecht geslapen. “Dat was behoorlijk zwaar. Maar ik heb geen terugval gehad. En nu voel ik me stukken beter. Ik had al na twee dagen zin om weer te gaan hardlopen! Ik voel weer meer adem en heb meer energie.”

WeQuit wordt 100 procent vergoed door zorgverzekeraars. Voor iedere lezer die zich aanmeldt via WeQuit.nl/telegraaf of 085 112 4367, doneert WeQuit 20,- euro aan KWF Kankerbestrijding.

Joris Dullaert

Drie mythes over roken

1. Is stoppen met roken niet gewoon een kwestie van willen?

“We hebben bij WeQuit duizenden rokers gesproken en allen hadden ze een uitgesproken stopwens. Sterker nog, uit onderzoek komt naar voren dat 70 tot 80 % van alle rokers wil stoppen.

Zonder hulp blijkt dat maar drie tot vijf % van de rokers hierin slaagt. De kans om te stoppen neemt aanzienlijk toe als je een programma volgt. Dat komt omdat wilskracht weliswaar helpt in de eerste fase van het stoppen maar je niet beschermt tegen stressmomenten, feestjes of andere gelegenheden die in de toekomst plaatsvinden.

Daarom zie je dat veel rokers na een paar maanden weer terugvallen. Met de juiste hulp werk je aan een plan om het juist ook in de toekomst vol te houden.”

2. Klopt het dat roken goed helpt tegen stress?

“Een van de grootste mythes omtrent roken is dat het leidt tot minder stress. Dat klopt absoluut niet. Je kunt het zo zien; als je begint met roken krijgt je lichaam nog een soort van kick van de nicotine. Je raakt echter snel afhankelijk van die nicotine waardoor je lichaam actief gaat vragen om nicotine.

Dat zijn ontwenningsverschijnselen en die ervaar je als onrust of stress. Dit vertaalt zich in trek in een sigaret. Door te roken daalt de stress maar wat we vergeten is dat die stress juist door de afhankelijkheid van nicotine wordt veroorzaakt.

Een roker moet dus de hele dag roken om zich te voelen zoals een niet-roker zich de hele dag voelt! Als je stopt zul je enkele dagen tot weken last hebben van ontwenning maar we weten dat iedere gestopte roker uiteindelijk minder last heeft van stress.”

3. Beschermt roken tegen Corona?

“Ook hier bestaan veel misverstanden over. Er is veel berichtgeving geweest over het percentage rokers onder opgenomen Covid-19 patiënten. We weten niet zeker of mensen die roken sneller besmet raken.

Wel staat vast dat als rokers eenmaal besmet zijn, ze vaker complicaties krijgen bij luchtweginfecties, langer opgenomen zijn en een grotere kan op overlijden hebben.” 

Next article