Home » Publieke Gezondheid » Jarenlange, schommelende zoektocht na diagnose: Maureen over leven met diabetes
Sponsored

Maureen Kayser-Blok (46) heeft al 30 jaar diabetes type 1. Een ziekte die haar in de loop der jaren zwaar op de proef heeft gesteld en blijvende complicaties bracht. Inmiddels heeft Maureen grote stappen gemaakt qua acceptatieproces. Haar nieuwe t:slimX2 insulinepomp bracht ook veel verlichting.

“Vaak hoor ik: ‘ben jij ziek? Daar zie je helemaal niks van’. Dan denk ik: je moest eens weten. Sinds mijn zestiende heb ik diabetes type 1. Een aandoening waar je in principe redelijk goed mee kunt leven, als je je bloedglucosewaarden onder controle krijgt. Wat niet wegneemt dat dit ontzettend lastig is, en je op termijn te maken kunt krijgen met allerlei complicaties. En dan wordt het een heel ander verhaal, kan ik uit eigen ervaring zeggen.”

Grote impact

“De complicaties begonnen zo rond m’n dertigste, met neuropathie in mijn handen. Dat is een zenuwpijn waarvan je echt door het plafond gaat. Inmiddels heb ik deze dagelijkse pijn ook in mijn armen en benen. Daarnaast ben ik chronisch vermoeid en heb ik jarenlang met depressies geworsteld. Dit alles heeft een grote weerslag op mijn dagelijks leven. Zo ben ik arbeidsongeschikt verklaard en heb ik mijn kinderwens opzij gezet, aangezien ik maar een paar uurtjes per dag actief kan zijn. Soms is boodschappen doen de hoofdactiviteit van de dag. Mijn kringetje is daardoor klein en mijn dagen moet ik goed plannen. Maar dat werkt voor mij wel het beste.”

Lange zoektocht en schommelende waardes 

“Hoe ik mijn ziekte moet dragen, is lang een zoektocht geweest. Door de jaren heen heb ik veel professionele hulp gehad voor mijn depressies en hoe om te gaan met dagelijkse pijn en chronische vermoeidheid. Dat heeft zeker geholpen. Maar neemt niet weg dat ik nog altijd continu mijn grenzen moet bewaken en goed naar mijn lichaam dien te luisteren. De ene dag gaat dat beter dan de andere, en dat geldt ook voor mijn bloedglucosewaarden. Jarenlang waren die moeilijk te reguleren. Wat weer mijn stemming en pijnklachten negatief beïnvloedde en visa versa.”

Meer rust en meer balans

“Maar sinds ik begin dit jaar een nieuwe insulinepomp gebruik, ervaar ik echt een wereld van verschil. De t:slimX2 insulinepomp reguleert mijn bloedsuikers veel beter. Het algoritme denkt met me mee door vooruit te kijken en dat geeft zowel lichamelijk en geestelijk zo veel meer rust! Mijn glucosewaardes zijn veel stabieler en ik heb bijna geen hypo’s meer. Zo fijn! Ook mijn Time in Range – oftewel de tijd dat je waardes in de goede range zitten – is door de pomp enorm verbeterd. Soms heb ik nog wel een gekke dag ertussen zitten, maar dat hoort erbij. Nu het zoveel beter gaat met mijn bloedsuikers, heb ik goede hoop dat dit ook remmend werkt qua complicaties. En dat geeft moed voor de toekomst!”

Meer informatie

Maureen gebruikt voor de behandeling van haar diabetes de t:slimX2 insulinepomp met Control IQ technology. Een innovatief hybrid closed loop systeem. Voor meer informatie over deze insulinepomp en alle opties kunt u contact opnemen met VitalAire op telefoonnummer: 088 250 35 00, of een kijkje nemen op www.makingdiabeteseasier.nl.

V87.0_06-2022_Diabetes

Next article