Home » Respiratoir » Onderschat niet een gezond klimaat binnenshuis
Respiratoir

Onderschat niet een gezond klimaat binnenshuis

We brengen de meeste tijd binnenshuis door. We wonen, werken, leren en slapen er ruim 80 procent van de dag. Toch lijkt het belang van goede luchtkwaliteit en een gezond binnenklimaat enigszins onderbelicht.

Het binnenklimaat zit nog niet genoeg in de mindset van mensen”, vertelt Remi Hompe, directeur van Binnenklimaat Nederland. “We hebben een paar jaar geleden een onderzoek gedaan rondom algemene gezondheid. Uit gesprekken met respondenten kwam vaak naar voren dat ‘gezond eten’ en ‘sporten’ belangrijk zijn om gezond te leven. Dat geeft aan dat gezonde luchtkwaliteit nog niet genoeg in het bewustzijn van de consument zit – terwijl je zo’n drie keer per dag eet, maar 24 uur per dag ademt!”

Nederlanders zitten per dag gemiddeld 20 uur per dag binnen – dan hebben we het zelfs over cijfers van vóór tijden van lockdowns. Frisse lucht, goede luchtventilatie, maar ook zaken als (zon)licht en de juiste temperatuur kunnen dus bijdragen aan het welzijn binnenshuis.

Duurzaam én gezond

Een werkruimte of kantoor heeft ARBO-richtlijnen waardoor het binnenklimaat daar over het algemeen beter is dan in eigen huis. “De focus bij woningen ligt vaak op duurzaamheid en de energietransitie. Natuurlijk, dat is ook belangrijk, maar als er vervolgens geen gezond binnenklimaat en goede luchtventilatie is, is het alsnog geen fijne leefomgeving.”

Ventileren Niet alle woningen zijn uitgerust met een ventilatiesysteem. Dat is vooral bij oudere woningen het geval. Voor die woningen zijn oplossingen met luchtkanalen mogelijk, maar de verbeteringen kunnen ook minder bouwkundig ingrijpend. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van luchtreinigers, luchten met een raam of (balkon)deur open als de omgeving en geluid het toelaat, mechanische of decentrale ventilatie toepassen, of bijvoorbeeld de juiste afzuiging in de keuken als je aan het koken bent.

Naast een goed ventilatiesysteem is goede isolatie raadzaam om vochtige lucht af te voeren. Het zorgt voor een minder groot temperatuurverschil tussen de lucht en de ruimte waardoor de condens (bijna) geen kans krijgt. Vooral in de slaapkamer is veel winst te behalen: dat is waar het lichaam zich ‘oplaadt’ en waar je natuurlijk constant in- en uitademt.

“Het belang van een gezond binnenklimaat is nog onvoldoende tastbaar gemaakt”, vindt Hompe. “Dat is wat we proberen te doen, zodat naast gezond eten en beweging ook de juiste luchtkwaliteit meer aandacht krijgt op het gebied van gezondheid.”

Next article